India weigert toezicht in Kashmir

India zal geen buitenlandse waarnemers toelaten bij de verkiezingen in Kashmir. Dit heeft vice-premier L.K. Advani gisteren in het parlement gezegd. De deelstaatsverkiezingen zullen niet in october, maar waarschijnlijk reeds in september worden gehouden. ,,Ze zullen vrij en eerlijk zijn, maar wij hebben daarvoor geen buitenlandse bemoeienis nodig'', zei Advani. ,,Als het buitenland zo graag iets wil waarnemen, dan de voortdurende infiltratie van Pakistaanse terroristen over de bestandslijn.''

Bij een vuurgevecht ten noorden van de winterhoofdstad Jammu in Kashmir kwamen gisteren twee politieagenten en vier militanten om het leven. Voor India is dat het zoveelste bewijs dat de infiltratie van terroristen uit Pakistan niet is opgehouden. President Pervez Musharraf van Pakistan beloofde enkele maanden geleden een eind aan de infiltraties te zullen maken.

Musharraf, die momenteel een bezoek brengt aan Sri Lanka, beschuldigde in de hoofdstad Colombo de Indiase regering van hypocrisie. ,,India wil geen buitenlandse bemoeienis in de kwestie Kashmir, maar het wil wel gesprekpartners en buitenlandse militaire faciliteiten. Is dat geen bemoeienis''?

De woordenstrijd tussen India en Pakistan is weer flink opgelaaid, terwijl aan het begin van de week juist van enige ontspanning sprake was. Musharraf stuurde maandag zelfs een doos mango's aan premier Vajpayee van India, maar Pakistaanse diplomaten deelden gisteren mee dat dit een routinekwestie is en dat Musharraf aan meerdere regeringsleiders mango's heeft gestuurd.

Intussen heeft een woordvoerder van de Hurriyat, het overkoepelende orgaan van afscheidingsbewegingen in Kashmir, laten weten niet aan de verkiezingen te zullen deelnemen. In de eerste plaats omdat men de vervroegde datum van september niet haalt, en in de tweede plaats omdat de Hurriyat verkiezingen niet ziet als oplossing van het probleem in Kashmir. ,,De kwestie kan alleen worden opgelost door dialoog tussen de Indiase regering en het volk van Kashmir'', aldus een woordvoerder van Hurriyat.

Het nieuws van het niet toelaten van buitenlandse waarnemers kwam bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, als een teleurstelling. Volgens Powell, die India tien dagen geleden aandeed, moeten de verkiezingen in Kashmir controleerbaar eerlijk en vrij zijn. Ook de vertegenwoordiger van de Europese Unie voor het buitenlands beleid, Javier Solana, zei dat de verkiezingen hoe dan ook niet ontsnappen aan het oog van de internationale gemeenschap.