In Iran geen hoofddoek op school

Leerlingen en leraressen van twintig meisjesscholen in de Iraanse hoofdstad Teheran mogen binnenkort op school hun hoofddoek afdoen. Dat heeft het Iraanse Ministerie van Onderwijs besloten.

Voor meisjes en vrouwen uit streng religieuze families is een zwarte chador, een lang gewaad tot over enkels met een sluier die ervoor zorgt dat de haren, oren en nek bedekt zijn, verplicht. Meer seculiere vrouwen ervaren de Islamitische kledingvoorschriften als onderdrukkend en zeggen dat de zware gewaden het verlies van hoofdhaar, huiduitslag en depressies veroorzaken. Vanaf september is het voor de meisjes en vrouwen toegestaan hun zwarte gewaden op school in te wisselen voor minder bedekte en kleurrijkere kleding.

Het door strenge Islamieten bekritiseerde besluit geldt voorlopig alleen voor de aangewezen scholen. Om de conservatieve religieuze leiders tegemoet te komen heeft de schoolleiding beloofd voor spiegelende ruiten te zorgen.

Het is voor het eerst sinds de Islamitische Revolutie van 1979 dat Iraanse vrouwen wordt toegestaan de sluier af te leggen. Nadat de pro-Westerse sjah werd afgezet en de shi'itische geestelijken aan de macht kwamen, werden strenge Islamitische regels ingesteld. Gemengde scholen werden afgeschaft en mannelijke leraren mogen sindsdien niet langer op meisjesscholen werken.

Onder het liberalere beleid van president Mohammad Khatami komt Iran terug op een aantal restricties, waaronder de kledingvoorschriften.

Strenggelovigen keren zich tegen de hervormingen. Zij zien de versoepeling van de kledingvoorschriften als poging om het land te verwesteren. Hassan Emadi, tapijtenverkoper op de bazaar in Teheran, zei tegen het persbureau Reuters: ,,Ik hoopte dat mijn dochters in een omgeving met moraal zouden opgroeien. Nu zullen ze alleen aan hun uiterlijk denken en hoe ze het beste op een pop- of filmster kunnen lijken''.