Ik word moedig en ontzwem

,,Waar klinkt des leeuwen forsche stem: Ik worstel moedig en ontzwem''. Iedere rechtgeaarde Zeeuw zingt die beginregel van het Zeeuwse volkslied bij gelegenheid zo uit zijn hoofd mee. Toch duurde het twee volle dagen voordat iemand ontdekte dat TPG Post er een andere tekst van had gemaakt. Op de dinsdag officieel gepresenteerde Zeeuwse postzegel staat: Ik word (in plaats van worstel) moedig en ontzwem.

Er was meteen een run op de zegels, sommige postkantoren moesten zelfs al klanten teleurstellen. Consulent geschiedbeoefening in Zeeland drs. A. de Klerk kon pas donderdag eindelijk vijf van de felbegeerde velletjes bemachtigen. ,,Juist in de allereerste, meest essentiële zin, zie je dan zo'n kapitale fout'', stelt hij verbaasd.

De Zeeuwse commissaris van de koningin W. van Gelder nam de Zeeuwse postzegel dinsdag officieel in ontvangst. Zijn echtgenote wees hem later thuis op de fout in de eerste zin die refereert aan het Zeeuwse motto `Luctor et Emergo'.

Van Gelder ondernam geen actie. ,,Ik was benieuwd hoe snel men er achter zou komen. De tekst staat ook heel klein geschreven. Ik vraag me af of mensen echt de moeite nemen om die te lezen.''

Een woordvoerster van TPG Post wilde vrijdag nog niet reageren op de fout in de tekst. ,,We gaan eerst de feiten eens op een rijtje zetten.''

Alle provincies hebben `eigen' postzegels gekregen, Zeeland was een van de laatste. Eerder werd ontdekt dat er ook in de Overijsselse postzegel een fout was geslopen. Daarop stond 'Sallantse Heuvelrug', in plaats van het correcte 'Sallandse Heuvelrug'. Die fout werd tijdig ontdekt, zodat de hele oplage bij de postkantoren kon worden teruggehaald.