Grieks beeld gestolen uit British Museum

Uit het British Museum in Londen is een Grieks beeldje gestolen van 2500 jaar oud. Het beeld, een twaalf centimeter hoge kop, heeft een geschatte waarde van 25.000 pond (bijna 40.000 euro). Het museum had het beeld sinds 1992 in bezit.

Veilinghuizen en kunsthandelaren zijn wereldwijd op de hoogte gesteld van de diefstal. De kop is herkenbaar door zware beschadigingen aan neus en gezicht. De diefstal uit de Greek Archaic Gallery is niet direct opgemerkt, maar moet volgens het museum dinsdag zijn gepleegd. Er waren toen veel bezoekers, maar de zaal werd niet permanent bewaakt. Het museum kampt met ernstige geldzorgen. In de afgelopen tien jaar is de rijkssubsidie met 30 procent verminderd. Zo'n 28 van de honderd zalen worden regelmatig gesloten voor het publiek, omdat er te weinig personeel is. Toevallig kwam de diefstal aan het licht op de eerste dag van nieuwe directeur Neil MacGregor, voormalig hoofd van de National Gallery. Hij zei dat het de eerste taak is van een nieuwe directeur om alle aspecten van de beveiliging te bekijken en dat hij dat nauwgezet zal doen. ,,Maar helaas kan elk museum door diefstal worden getroffen en vooral kleine beelden vormen altijd een risico'', aldus MacGregor.