Gesmoorde venkel

U kunt dit recept ook als basisrecept voor andere groentesoorten gebruiken. Groenten als bleekselderij, verse zilveruitjes, prei en witlof zijn er allemaal voor geschikt. Pas de kooktijden zo nodig aan, afhankelijk van de de groente.

Zelfgetrokken bouillon is vereist omdat er bij het inkoken van bouillon van een bouillonblokje vrijwel alleen zout overblijft. Bouillon zelf maken is niet moeilijk en hoeft ook niet duur te zijn. Kippenkarkassen koopt u voor een habbekrats bij de poelier. U kunt ook het karkas van een gebraden kip in stukken snijden en die in een grote pan doen. Voeg stukjes wortel, bleekselderij, ui, takjes peterselie en tijm en wat peperkorrels toe en giet er zoveel koud water over dat alles onderstaat. Breng tegen de kook aan, schep het naar boven drijvende schuim af en laat een paar uur zachtjes trekken. Passeer de bouillon door een zeef en zet desgewenst een nacht in de koelkast zodat de vetlaag bovenop stolt en daarna makkelijk te verwijderen is. Bewaar tot 5 dagen in de koelkast of een aantal maanden in het vriesvak.

Giet de bouillon in een pan, zet op een hoog vuur en laat in circa 20 tot 30 minuten tot 1 deciliter inkoken.

Snijd de venkelknollen bij, verwijder eventueel de lelijke buitenbladen en halveer de knollen dan in de lengte. Verwijder de harde kern en snijd de venkel overdwars in dunne plakken. U moet circa 500 gram plakken venkel hebben (schoongemaakt gewicht).

Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan op een matig vuur. Schep er de plakken venkelknol door, bestrooi met zout en peper en laat onder af en toe omscheppen circa 5 minuten bakken.

Klop de tomatenpuree door de ingekookte bouillon en giet dan over de voorgebakken venkel. Schep alles om, leg het deksel op de pan en laat onder af en toe omscheppen circa 30 minuten smoren tot de venkel volledig gaar is. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Schep de venkel en saus in een dienschaal, strooi er de peterselie over en dien op.