Faillissement van tv-zender dupeert veel Engelse clubs

Engelse voetbalclubs hebben geen recht op de 132 miljoen pond (204 miljoen euro) aan gederfde uitzendrechten door het faillissement van ITV Digital. Dat heeft het Britse High Court gisteren bepaald.

De 72 voetbalclubs onder de Premier League hadden de rechtszaak in mei aangespannen tegen de mediabedrijven Carlton en Granada, de twee moederbedrijven van ITV Digital. De rechter oordeelde dat die echter nooit financiële garanties voor hun digitale poot hadden gegeven. De zender ging failliet door tegenvallende abonnementsaantallen en inkomsten uit advertenties. De uitspraak kan ook het faillissement betekenen voor een reeks voetbalclubs, omdat hun begroting sterk afhankelijk was van de inkomsten uit de tv-rechten. Daartoe behoren Bradford City, Coventry City en Sheffield Wednesday, die hoge kosten hebben aan spelerssalarissen. Eerste-divisieclub Norwich City zit de komende jaren met een gat van twee miljoen pond. Dat geld wordt mogelijk bijgepast door grootaandeelhoudster Delia Smith, de bekendste Britse tv-kok. Satellietzender BskyB kocht de uitzendrechten eerder deze maand voor 95 miljoen pond voor de komende vier jaar.