Dialecten 1

Het is toe te juichen dat H. Brandt Corstius op de voorpagina van Boeken veel aandacht mag besteden aan de reeks `Taal in stad en land' (Boeken, 19.07.02). Dialecten of minderheidstalen worden maar al te vaak nog als minderwaardig beschouwd, wetenschappelijke studies ten spijt. Helaas vermeldt de auteur aan het eind van zijn artikel dat ALLE bestaande teksten in het Maastrichts, namelijk vijf, in deel nummer 6 afgedrukt zijn. Aangezien het Maastrichts een eeuwenoude literatuur kent, is dat onjuist. Alleen al in de bloemlezing Mozaïek, die de beste Limburgstalige literatuur uit 75 jaar van het tijdschrift Veldeke (1925-2001) bevat, zijn meer dan een dozijn teksten in het Maastrichts opgenomen. En dat waren er nog meer geweest, als het boek dikker had mogen worden.

    • Eind van `Mozaïek' Nijmegen
    • Dr. Hub Nijssen