Dans vol geweld in jachthaven

In het rondreizende Noordhollandse zomerfestival Karavaan wordt vooral op locatie gespeeld. Choreograaf Pieter de Ruiter speelt Stop-Motion in het Yachtcentre in Den Helder. Eén der enorme loodsen daar biedt volop ruimte voor een speelvlak van forse afmetingen terwijl de geopende toegangsdeur - die later langzaam sluit - een fraai en sfeervol doorkijkje biedt op de jachthaven. Via geconcentreerde lichtbundels kunnen in die weidse ruimte kleinere besloten plekken gecreëerd worden. De Ruiter heeft van al die mogelijkheden samen met zijn co-choreograaf Eva Villanueva veelvuldig en effectvol gebruik gemaakt.

Er verschijnen drie generaties dansers. De oudste Pauline Levick doet weinig meer dan zo nu en dan schrijdend het speelvlak doorkruisen om met sierlijke hand- en armgebaren een voorbije carrière op te roepen. De nieuwe generatie, Louise Chalwell en Lonneke van Leth, zit nog duidelijk in een competitieve fase. Met verbeten felheid verdedigen de vrouwen hun positie. De vier jongere danseressen, de school nog nauwelijks ontgroeit, presenteren zich als een letterlijk aanstormende groep, met zo nu en dan een eigen moment, waarin ze even laten zien waar hun persoonlijke voorkeuren liggen. Hun passen zijn strak in de ruimte gezet en gaan uit van de strikte, glasheldere klassieke vormen. Drie van hen (waarom die vierde eigenlijk niet) dragen spitzen die hun beenwerk een flitsende scherpte geven. Chalwell en Van Leth bewegen driftiger en vrijer en durven ook bewegingsloos spanning op te bouwen. De oorverdovende muziek en de Engelse teksten roepen redeloze, radeloze agressie op, die terugkomt in knap gemonteerde videobeelden.

Het probleem met Stop-Motion is dat het ondanks al dat geweld decoratief blijft en dat de op zich interessante delen losse ingrediënten blijven. De Ruiters thema: `hoe verhoudt zich de klassieke balletcultuur tot emoties en denkbeelden van onze tijd?' komt zo niet tot leven.

De kracht van Stop-Motion ligt daarom vooral in de sterke uitvoering van de zeven vrouwen die zo door de dans gegrepen zijn.

Zomerfestival Karavaan: Stop-Motion. Choreografie: Pieter de Ruiter, i.s.m. Villanueva. Muziek: Lucid Terror. Video: René Hazekamp. Gezien: 31/8 Yachtcentre, Den Helder. Aldaar t/m 4/8. Tournee t/m 29/9. Inl. 023-553 1484 of www.dancity.com