Bush krijgt ruimte voor handelsverdrag

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren vlak voor het zomerreces met een ruime marge een wetsvoorstel aangenomen dat president Bush de bevoegheid geeft om sneller internationale handelsovereenkomsten door het Congres te loodsen. Het voorstel, dat vorige week een krappe meerderheid van de stemmen kreeg in het Huis van Afgevaardigden, herstelt een presidentieel privilege dat jarenlang is onthouden aan president Clinton.

Door de Trade Promotion Authority, beter bekend als Fast Track, hoeft president Bush de door hem gesloten handelsverdragen alleen in zijn originele vorm ter goedkeuring voor te leggen aan het Congres. Het debat wordt daardoor beperkt. Congresleden kunnen geen amendementen meer indienen. Binnen negentig dagen moet er een beslissing zijn genomen.

,,Handelsministers over de hele wereld halen opgelucht adem omdat zij nu weer snel en effectief zaken kunnen doen met de Verenigde Staten'', aldus de Republikeinse senator McCain uit Arizona, die stelde dat de VS de reputatie moeten herstellen als pleitbezorger van vrijhandel.

,,Ik ben voor vrijhandel, maar dan moet die wel fair zijn'', zei de Democratische senator Dorgan uit North Dakota, die felle kritiek leverde op het wetsvoorstel. Volgens hem stellen de VS veel te weinig eisen aan bilaterale handelspartners, zoals China en Japan, die alle ruimte wordt gegeven op de Amerikaanse markt, maar zelf hoge tariefmuren voor Amerikaanse producten opwerpen. ,,We moeten eerst een oplossing vinden voor het enorme tekort op de handelsbalans, voordat we nieuwe verdragen sluiten'', aldus Dorgan.

De fast track-bevoegheid kwam te vervallen in 1994, halverwege president Clintons eerste termijn, en werd toen niet verlengd omdat Republikeinen de meerderheid kregen in het Congres.

achtergrond: pagina 10