Buhrmann lager na winstalarm

Kantoorartikelenhandelaar Buhrmann was vanochtend de grootste daler op het Damrak. Het bedrijf uit de AEX-index kwam vanochtend met tegenvallende kwartaalcijfers en verlaagde zijn winstprognose. Het afgelopen jaar heeft Buhrmann al diverse malen een winstwaarschuwing de deur uitgegaan. Het aandeel kelderde vanochtend met 8,5 procent naar 6,60 euro, de laagste koers voor Buhrmann dit jaar.

Het Damrak had vanochtend een algeheel negatieve stemming. Een stroom tegenvallend nieuws in de financiële sector liet zijn sporen na. Diverse Europese banken en verzekeraars kwamen vanochtend en gistermiddag met slecht nieuws. Internationale banken zien zich gedwongen steeds grotere bedragen te reserveren voor wanbetalers en hun beleggingsportefeuilles af te waarderen. Gisteren daalde de AEX-index daardoor al met 5,9 procent. Rond het middaguur noteerde de beursgraadmeter 0,6 procent lager op 340 punten.

De markt kreeg weinig ruggensteun van macrocijfers. De lauwe stemming in Europa was deels een gevolg van de verliezen in de Verenigde Staten. Amerikaanse beleggers verloren het vertrouwen in hun economie, nadat uit gegevens van inkoopmanagers was gebleken dat de verwerkende industrie in de Verenigde Staten amper meer groeit. Beleggers vrezen al voor een tweede recessie in korte tijd.

De Dow-Jonesindex liep een verlies op van 2,6 procent tot 8.506,62 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 3,6 procent inleverde tot 1280 punten. De aandelen gingen over een breed front onderuit, met in de Dow-Jonesindex als grootste verliezers het olieconcern Exxon Mobil, Intel en Walt Disney. Exxon werd afgestraft voor een stevige daling van zijn nettowinst in het tweede kwartaal.

In Frankfurt daalde de DAX met 20 punten naar 3.586, in Londen en Parijs werden marginale winsten geboekt. Vooral de banken Barclays, Lloyds TSB en Société Générale lagen onder vuur.

De beurzen in Azië reageerden negatiever op de ontwikkelingen in New York. Alle indices verloren. De Nikkei-index van de beurs in Tokio verloor bijna een procent tot 9.710 punten. De Hang Seng-index van de beurs in Hongkong kwam met een verlies van tegen de 2 procent in het rood.

Ook de beurs in Sydney was van slag: de All Ordinaries, die net een beetje leek op te krabbelen, verloor 0,7 procent.