Buhrmann komt opnieuw met winstwaarschuwing

Buhrmann, 's werelds grootste distributeur van kantoorartikelen als papier en paperclips, heeft vanmorgen opnieuw een winstwaarschuwing afgegeven. Het bedrijf verwacht dat de nettowinst in 2002 ,,ongeveer gelijk zal zijn'' aan die van 2001. Buhrmann had eerder nog aangegeven dat de winst dit jaar zou stijgen.

Behalve de waarschuwing publiceerde Buhrmann ook tegenvallende cijfers over het tweede kwartaal en werd bekend dat het personeelsbestand in de VS met meer dan 1.500 werknemers is teruggebracht in plaats van de enkele honderden die eerder waren aangekondigd. Beleggers reageerden negatief op het nieuws. Op het Damrak was het aandeel rond het middaguur met 9 procent gedaald tot rond de 6,60 euro.

De problemen van Buhrmann worden vooral veroorzaakt door het uitblijven van economisch herstel in de VS waar 60 procent van het bedrijfsresultaat vandaan komt. Driekwart van de Amerikaanse klanten zijn grote bedrijven die het afgelopen jaar veel werknemers hebben ontslagen en bovendien minder uitgaven doen per werknemer. Ook bedrijven als Enron, Worldcom en Arthur Andersen waren klant bij Buhrmann, maar hun problemen of faillissement hebben vrijwel geen invloed gehad op de cijfers omdat Buhrmann verzekerd is tegen niet-betalende klanten. Ook Europa veroorzaakt steeds meer problemen voor Buhrmann omdat ook hier de grote bedrijven hun personeelsbestanden inkrimpen, met name in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

,,Onze belangrijkste markten krimpen en wij zien dit jaar geen verbetering optreden'', zei bestuurvoorzitter F. Koffrie bij een toelichting op de cijfers. Hij sloot niet uit dat de winst dit jaar beter zal zijn dan in 2001. ,,De onzekerheid is groot en een kleine verandering in de omzet kan leiden tot miljoenen minder aan resultaat'', aldus Koffrie. De topman kondigde vandaag zijn vierde winstwaarschuwing in twaalf maanden aan en zei even overwogen te hebben om maar helemaal geen verwachting meer af te geven.

De winst uit gewone bedrijfsuitoefening en voor afschrijvingen kwam in het kwartaal uit op 34 miljoen. Dit was een stijging van 17 procent, maar minder dan de 37,4 miljoen die analisten hadden verwacht. De kosten werden wel verlaagd door onder meer een personeelsreductie in de VS, waar nog meer ontslagen zullen volgen.