Banenmotor SCI in Friesland dicht

Computerassemblagebedrijf Space Craft Incorporation (SCI) sluit nog dit jaar zijn vestiging in Heerenveen. De 400 werknemers die pc's voor Hewlett-Packard produceren, komen op straat te staan. Dat meldde het bedrijf gisteren.

SCI, een dochter van het Amerikaanse Sanmina, werd in 1998 met veel steun van de overheid naar Friesland gehaald en zou meer dan duizend nieuwe banen opleveren. Nu blijkt echter dat de Friese werknemers te duur zijn en dus heeft SCI besloten de vestiging over te plaatsen naar Oost-Europa. De loonkosten liggen daar volgens het bedrijf ongeveer een kwart lager.

De vakbonden onderhandelen momenteel over een sociaal plan voor de ontslagen werknemers. Zij reageerden verontwaardigd op de sluiting van de fabriek. Zowel SCI als de overheid beloofden `gouden bergen', volgens CNV-bestuurder P. Fortuin.

Ook de provincie reageerde gisteren teleurgesteld op het besluit van SCI. Het Internationale Bedrijvenpark Friesland (IBF) in Heerenveen moest de banenmotor van de noordelijke provincie worden, maar SCI was het enige bedrijf dat toehapte. Provinciale Staten stelden in 1998 alles in het werk om het concern aan te trekken.

SCI raakte zelfs in opspraak vanwege de vele subsidies die het bedrijf van de nationale en provinciale overheid ontving. Meer dan de helft van de vestigingskosten werd met subsidies betaald. Bovendien mocht de computermaker zich voor de lage prijs van vijf gulden per vierkante meter op het IBF vestigen. De Europese Commissie sprak vorig jaar van illegale staatssteun en dwong het bedrijf bijna anderhalf miljoen euro terug te betalen ongeveer een tiende van de verkregen subsidie.

Het concern lag ook onder vuur toen in 1999 bleek dat SCI geld ontving dat bedoeld was voor het in dienst nemen van langdurig werklozen, terwijl honderd van de mensen die SCI aantrok helemaal niet werkloos waren voordat ze in dienst kwamen.

Al bij het in bedrijf stellen van de Heerenveense vestiging in 2000 bleek dat de toekomst van SCI er minder zonnig uitzag dan aanvankelijk werd verwacht. Het assemblagebedrijf nam slechts 400 mensen in dienst. Door de wereldwijde crisis in de ICT-sector en de tegenvallende vraag naar pc's werden de perspectieven nog somberder en zag SCI zich gisteren genoodzaakt de fabriek in Heerenveen te sluiten.