Arrestatie topmannen Worldcom

Twee voormalige topmanagers van het van boekhoudkundige fraude verdachte telecombedrijf Worldcom zijn gisteren in New York gearresteerd door de FBI. Het gaat om de voormalige financiële topman Scott D. Sullivan, lid van de raad van bestuur, en de interne accountant David F. Myers. Beiden zijn na een kort verhoor vrijgelaten na betaling van een borgsom. Sullivan betaalde 10 miljoen dollar en zijn oud-collega Myers 2 miljoen.

De twee worden beschuldigd van het oppoetsen van de cijfers bij het één na grootste telecombedrijf in de Verenigde Staten. Bijna 4 miljard dollar is geboekt als investeringen terwijl het om kosten ging. Daardoor presenteerde Worldcom winsten die in werkelijkheid verliezen bleken te zijn.

De dagvaardingen komen vijf weken na de onthulling van de boekhoudkundige fraude. De snelheid waarmee het Amerikaanse openbaar ministerie de `witteboordencriminaliteit' aanpakt laat zien dat het de overheid ernst is met de boekhoudschandalen in het bedrijfsleven. Vorige week werd al bekend dat de top van kabelexploitant Adelphia in de boeien is geslagen.

In de dagvaarding staat tot in detail beschreven hoe bij Worldcom intern gemanipuleerd is met de cijfers. Hierdoor kon de beurskoers hoog worden gehouden en de managers hun opties voor veel geld verzilveren.

Volgens de advocaat van Sullivan is de hoge snelheid waarmee de zaak voor de rechter wordt gebracht vooral ingegeven door politieke motieven. President Bush wil fraudeurs in het bedrijfsleven hard aanpakken.

Het is nog onduidelijk wat de rol is geweest van Worldcom-bestuursvoorzitter Bernard Ebbers. Zijn advocaat herhaalde gisteren dat zijn clënt onschuldig is.