Arrestant rel kunstrijden kan naar VS

Italië wil de man die woensdag wegens manipulatie van uitslagen bij het kunstrijden ten tijde van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City is gearresteerd, uitleveren aan de Verenigde Staten.

De Oezbeek Alimzhan Tokhtakhounov, die in zijn huis in Italië werd aangehouden, wordt verdacht van pogingen tot manipulatie van twee wedstrijdonderdelen tijdens de Spelen. Hij zou banden hebben met de Russische maffia.

De politie kwam Tokhtakhounov op het spoor door het aftappen van zijn telefoon. Ten tijde van de Olympische Spelen, die van 8 tot en met 24 februari werden gehouden, voerde de verdachte een aantal verdachte telefoontjes. De politie wil niet zeggen of er meer verdachten in deze zaak zijn gearresteerd.

IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft geschokt gereageerd op de arrestatie. ,,We zijn zeer geschrokken van deze ontwikkeling'', aldus Rogge. ,,We weten dat de jurering incorrect was, maar we zijn geschokt dat de georganiseerde misdaad hierbij betrokken is.''

Ook het Russische nationaal olympisch comité was onaangenaam verrast. Het comité benadrukte in een verklaring dat er geen relatie bestaat met Tokhtakhounov. ,,Niemand van het comité heeft ooit contact met hem gehad'', zei een woordvoerder.

De politie gaat er vanuit dat er een verband is met het omkopingsschandaal rondom het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne. Zij werd onder druk gezet, waardoor ze tijdens het olympisch toernooi bij het paarrijden haar steun gaf aan het Russische duo Beresjnaja/Sicharoelidse. Haar stem was doorslaggevend, waardoor de Russen het goud wegkaapten voor het Canadese koppel Sale/Pelletier.

Later kreeg ook dat duo nog een gouden medaille, nadat was gebleken dat Le Gougne was omgekocht. Een Franse combinatie zou goud moeten winnen, met steun van een Russisch jurylid. In ruil 'kregen' de Russen dus goud bij het paarrijden. Het Franse koppel Marina Anissina (geboren Russin) en Gwendal Peizerat pakte goud bij het ijsdansen.

De vrouw zelf meldde overigens dat de voorzitter van de Franse bond, Didier Gailhaguet, haar had opgedragen de Russen te steunen. Beiden zijn inmiddels voor drie jaar geschorst.

De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft inmiddels actie ondernomen om herhaling van juryschandalen te voorkomen. Het jurysysteem is zo ingrijpend gewijzigd, dat vantevoren niet bekend is welke juryleden een tellende stem uitbrengen.

De Amerikaanse justitie heeft om uitlevering van Tokhtakhounov gevraagd om hem in New York te kunnen berechten. Er hangt hem wegens samenzwering en fraude een maximale gevangenisstraf van vijf jaar en een geldboete van 250.000 euro boven het hoofd.