Winstdaling voor beurshandelaar Van der Moolen

De winst van beurshandelsbedrijf Van der Moolen is in het tweede kwartaal gedaald doordat beleggers minder handelden en de beurzen minder beweeglijk waren dan dezelfde periode een jaar geleden. De nettowinst kwam 27 procent lager uit op 16,9 miljoen euro.

Van der Moolen, dat 80 procent van zijn opbrengsten in de Verenigde Staten boekt, is gebaat bij sterk beweeglijke koersen. Maar directievoorzitter F. Böttcher benadrukte vanochtend in een toelichting dat te veel onrust op de financiële markten ook weer niet in het belang is van het bedrijf. ,,Als het klimaat te onbetrouwbaar is blijft de belegger weg.''

Van der Moolen vindt het door ,,de huidige onzekerheden'' op de financiële markten nog te vroeg om een voorspelling van de winst voor het gehele jaar te geven. De onderneming speurt wel naar overnamekansen. De afgelopen jaren is het bedrijf – voornamelijk in Amerika – sterk gegroeid door acquisities. Volgens financieel directeur F. Dorjee beschikt het bedrijf nog over een ombenutte kredietlijn bij de banken van ,,100 à 150 miljoen euro''.

Van der Moolen behoort inmiddels tot de top-vijf van beurshandelsbedrijven in Amerika. In het afgelopen kwartaal nam het bedrijf 277 miljard dollar aan transacties voor zijn rekening op Wall Street, bijna 15 procent van de totale handelsomzet. Het bedrag is vergelijkbaar met ruim de helft van het jaarlijkse bruto binnenlands product van Nederland.

Het verschil tussen aan- en verkoopprijzen levert Van der Moolen het grootste deel van de opbrengsten op. De resultaten in Europa ontwikkelden zich minder gunstig dan in Amerika. Het bedrijf wijt het verschil aan de handelssystemen in Europa en de Verenigde Staten. Professionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars handelen in Amerika allemaal via het centrale handelssysteem, terwijl in Europa het meeste onderhands – zonder tussenkomst van Van der Moolen – wordt gedaan. De omzet in Europa is daardoor veel meer afhankelijk van de particulier die het de afgelopen maanden rustig aan doet. Van der Moolen zet de aanwezige handelsexpertise in Europa daarom steeds meer in om te `arbitreren' tussen beurzen. Met deze handelstechniek wordt geprobeerd geld te verdienen door de koersverschillen van dezelfde aandelen op verschillende beurzen.

Van der Moolen maakte het afgelopen kwartaal opnieuw verlies met zijn optiebedrijf. Volgens Böttcher worden op dit moment ,,driftige gesprekken'' gevoerd over de strategische vooruitzichten van deze activiteit. Van der Moolen is relatief klein met zijn optiebedrijf en ziet signalen dat ook de grotere partijen geld moeten toeleggen op hun activiteiten.

De koers van Van der Moolen daalde vanochtend met 5 procent naar 20,20 euro. Daarmee daalde het aandeel sterker dan de AEX-index waarvan het bedrijf deel uit maakt.