Winst Shell keldert door lage olie- en gasprijs

De lagere prijzen voor olie en gas en de veel slechtere omstandigheden in de raffinagesector hebben de winst van de Koninklijke/Shell Groep flink doen kelderen. De nettowinst daalde in het tweede kwartaal met 38 procent. Dit heeft het energieconcern vanmorgen bekendgemaakt.

Beleggers waren niet tevreden. De koers van het aandeel Koninklijke Olie in Amsterdam was aan het begin van de middag met 3,3 procent gedaald tot 45,07 euro.

De kwartaalwinst, exclusief bijzondere baten en lasten, kwam uit op 2,2 miljard dollar (2,4 miljard euro) vergeleken met 3,53 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2001. De cijfers zijn lager dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een winst van ongeveer 2,5 miljard dollar. De omzet daarentegen steeg met 24 procent naar 44,39 miljard dollar.

De winstdaling van het Nederlands-Britse concern was groter dan die van BP. De Britse rivaal meldde eerder deze week dat een winstdaling van 36 procent tot 2,18 miljard dollar. Het Amerikaanse ExxonMobil zal later vandaag de kwartaalcijfers publiceren.

Shell had in het tweede kwartaal veel last van de lagere olie- en gasprijzen. De olieprijs was weliswaar redelijk stabiel, maar lager dan in het tweede kwartaal van 2001. Een vat Brent Noordzee-olie kostte gemiddeld 25,03 dollar, vergeleken met 27,40 een jaar geleden. De spanningen in het Midden-Oosten en de productiebeperkingen van belangrijke olieproducenten zorgden voor opwaartse druk op de olieprijs, maar daarentegen zorgde de stagnerende economische groei voor een drukkend effect. Shell wilde niets zeggen over de verwachtingen over de olieprijs omdat deze afhankelijk zijn van het tempo van het economisch herstel van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. De aardgasprijs was gemiddeld een dollar lager.

De situatie in de raffinagesector blijft zorgelijk door de zwakke vraag in combinatie met de stabiele olieprijs en een overaanbod. President-directeur J. van der Veer noemde de raffinagemarges ,,uitzonderlijk laag'' en ,,beroerd''. In Rotterdam waren de marges 30 dollarcent per vat, een enorme daling vergeleken met de 2,45 dollar in het tweede kwartaal van 2001. Of de marges zullen verbeteren hangt af van het wereldwijde economische herstel.

De productie van gas en olie steeg met 8 procent waardoor Shell volgens Van der Veer op koers ligt om de doelstelling van 5 procent te halen. De productie kreeg een flinke impuls door de overname van het Britse Enterprise waardoor er extra velden in Groot-Brittannië werden verworven.