WAT DOEN DE KINDEREN

Gebouw maken

Als je het leuk vindt om goed om je heen te kijken, is deze 3-daagse workshop precies iets voor jou. Je leert kijken naar gebouwen en hun vormen, je leert tekenen in perspectief: dat is de kunst om voorwerpen op een plat vlak, bijvoorbeeld een papier, zo af te beelden, dat zij precies lijken op de voorwerpen zelf. Ook leer je luisteren naar de straatgeluiden om je heen. Tot slot maak je zelf een gebouw. De gebouwen gaan naar een architectuurtentoonstelling in Rusland, St. Petersburg dat 300 jaar bestaat (van 12 t/m 15 sept 2002).

Workshop voor kinderen vanaf 8 jaar. 7,8 en 9 augustus. Kosten euro 5,-. Reserveren verplicht. Villa Zebra, Museumpark 30, Rotterdam. Informatie: 010-2411719; reserveren: 010-2411717 (di t/m vrij van 13-16u).

Maar Villa Zebra heeft nog veel meer op haar programma staan, zoals een rondleiding lang de tentoonstelling `strandbeesten' van Theo Jansen in de Kunsthal en dan zelf een oerbeest maken van aquariumbuizen, ijzerdraad en vliegerpapier.

Strandbeesten. Voor kinderen vanaf 9 jaar, iedere vrijdag t/m 30 aug van half 2 tot 5 uur. Kosten euro 7,50. Reserveren verplicht. Per kind mogen 2 volwassenen gratis de Kunsthal bezoeken.

Horen, zien en beleven

Op het mobiele theaterfestival De Parade is er iedere middag van alles voor jullie te doen. Vanaf drie uur 's middags is er een doorlopend programma en kun je naar een theatervoorstelling. Ook kun je naar de Helden & Boeven Kinderbioscoop: in dit filmhuis spelen ieder heel en half uur korte animatie- en speelfilms. Op het doek komen allerlei spannende, grappige, bizarre films voorbij. Jonge filmsterren kunnen zich tot 16.00 uur aanmelden om mee te spelen in een film die diezelfde middag nog wordt vertoond. (van 2-100 jaar). En je kunt met je schort om zelf schilderen en tekenen. Achter een echte schildersezel. Vind je griezelen leuker? Maak dan een ritje met de Rups. Als de kap over je hoofd heen gaat wordt het bijna helemaal donker. Je kunt met je vader en moeder, tante, oom, opa of oma gaan, maar als je wat ouder bent, mag je er ook alleen in. Of met een vriendje of vriendinnetje. De Rups kan heel hard en als dat gebeurd, gaat er een bal met een kwast boven je hoofd heen en als je die kwast te pakken krijgt, mag je nog een keer!

En iedere zondag spelen De Lollies van half 5 tot half 6 liedjes van Sesamstraat tot en met rock van Nickelback. Als je op het podium met de band wilt meespelen kun je je om half 4 opgeven. Je bekijkt dan eerst een lijstje met hits en kiest daaruit een liedje dat je goed kunt zingen, drummen of op een ander instrument kunt meespelen. Wees op tijd, want vol is vol!

Parade, zaterdag 3 t/m zondag 18 augustus in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam; doorlopend programma van kinder- en familievoorstelling van 15.00 - ca. 17u30. Tot 17u is de toegang tot het paradeterrein gratis. Kinderen tot 12 jaar mogen altijd gratis het Paradeterrein op.

Informatie: 033-465 45 77, www.deparade.nl

Filmen

Je kijkt vast af en toe, of misschien wel heel veel, naar de televisie en naar videoclips... T/m 24 november kun je in het kindermuseum van het Centraal Museum in de `Clipclub' zien wat zich achter de schermen allemaal afspeelt. Hoe wordt een filmpje gemaakt? Wie bepaalt waar jij naar kijkt? En hoe kun je beelden manipuleren en verdraaien? In de `Clipclub' kun je ook je eigen video maken. Elke zaterdagmiddag om 14.00 uur en zondagochtend om 12.00 uur zijn er gratis workshops, waarin je op de videotafel in het klein een eigen filmset kun opbouwen. Alles is mogelijk, want je maakt je eigen droomwereld en je filmt wat jij wilt! Vervolgens monteer je de beelden op de computer en voeg je zelf geluidsfragmenten toe. De gemaakte filmpjes zijn natuurlijk in de `Clipclub' te zien. Als het mooi weer is, zijn er extra workshops in de tuin van het museum en kun je met fantasiefiguren je eigen filmpje maken.

Voor kinderen van 8-12 jaar, inschrijven verplicht. Voor informatie en inschrijven: Kids Centraal: 030 - 23 623 62, di t/m vrij 11-17u. Gratis

Rappen

Ben jij zo iemand die bij het luisteren van rapnummers denkt: dát kan ik ook!? Dat klopt! Tijdens de rapworkshops in het Museum van Communicatie krijg je eerst verschillende soorten rap te horen. Vervolgens ben je zelf aan de beurt om je eigen rap in elkaar te draaien. Dit gebeurt onder leiding van Jay SleeQ (rapper bij Ballistics) en Bernard Wubbels. Aan het einde van de bijeenkomst kun je je eigen rap laten horen tijdens een klein optredentje, bijvoorbeeld aan je ouders. De rapworkshops worden georganiseerd rondom de tentoonstelling Taaltrotters: je gelooft het of niet, maar in je hoofd zit heel wat Engels, Turks, Limburgs en Straattaal. En .. je hebt ook talent voor Frans, Arabisch en Fries! Je bent meertaliger dan je denkt en dat komt goed uit bij Taaltrotters: een interactieve ontdekkingsreis door de werled van taal! Je waant je in Taaltrotters middenin een reuzengrote filmvoorstelling waaraan je actief moet deelnemen, dan pas ontwikkelt het verhaal zich.

Workshop Rap: 4, 9, 18, 25 aug van 14.00-15.15 voor kinderen van 9-14 jaar. Kosten: 2 euro p.p. exclusief entreekosten museum (voor kinderen van 5-15: 3 euro). Inschrijven bij de balie van het museum of per telefoon: 070-3307500.

Taaltrotters: dagelijks op ieder heel uur, duur ca. 45 minuten. Voor kinderen van 8-14 jaar. Bij de tentoonstelling is een Taaltrotterspaspoort ontwikkeld, dat voor euro 2,50 te koop is bij de balie van het museum. Voor de tentoonstelling zelf worden geen extra kosten in rekening gebracht. Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag, 070-330 7589.