VS geven recessie vorig jaar alsnog toe

De economie van de Verenigde Staten verkeerde vorig jaar in een recessie. De economische groei over de eerste twee kwartalen van dit jaar is lager dan verwacht.

Dit blijkt uit een forse herziening van de nationale rekeningen van de Verenigde Staten, die gisteren door het ministerie van Handel is gepubliceerd. In 2001 bedroeg de economische groei niet de aanvankelijk gerapporteerde 1,2 procent, maar slechts 0,3 procent. Werd oorspronkelijk alleen een economische terugval in het derde kwartaal waargenomen, nu blijkt dat die zich in de drie eerste kwartalen van 2001 heeft voorgedaan.

De forse neerwaartse herziening van de groeicijfers – voor het tweede achtereenvolgende jaar – komt op het moment dat veel Amerikaanse bedrijven onder vuur liggen omdat zij hun omzetten en winsten over de afgelopen jaren te hoog blijken te hebben opgegeven.

Het ministerie publiceerde ook de eerste raming van de economische groei over het tweede kwartaal van dit jaar. Die bedroeg 1,1 procent, en was daarmee slechts de helft van wat op de financiële markten werd verwacht. Het groeicijfer over het eerste kwartaal werd herzien van 6,1 procent tot 5 procent.

De Amerikaanse president Bush zei in een reactie op de cijfers positief te zijn over de economische vooruitzichten. ,,Er is een positieve trend, het gaat in de juiste richting. Maar de groei is wat mij betreft niet sterk genoeg.'' Analisten schatten dat het risico dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van dit jaar opnieuw in een neerwaartse trend terechtkomt, is toegenomen, maar nog steeds niet groot is.

De lage economische groei in het tweede kwartaal komt vooral voor rekening van een sterke importgroei. Ook de consumentenbesteding nam, met 1,9 procent, minder sterk toe dan in voorgaande kwartalen. De bestedingsdrift van de Amerikaanse bevolking wordt al geruime tijd beschouwd als de kurk waar de wereldeconomie op drijft. De Amerikaanse centrale banken maakten gisteren in hun regio-overzicht van de economie, het zogenoemde beige book, gewag van een aarzelend economisch herstel.

Op de financiële markten werd negatief gereageerd op het nieuws, maar de reactie viel mee. Het Dow Jones-gemiddelde sloot 0,6 procent hoger, de Nasdaq-index daalde 1,2 procent. Belangrijker wordt morgen het werkgelegenheidsrapport over de maand juli, dat meer inzicht geeft in de toekomstige economisch ontwikkeling. Vanmiddag zou ook de invloedrijke index van inkoopmanagers worden gepubliceerd over juli. In Europa zakten de beurskoersen vanmorgen weg, met een daling van ruim 2 procent voor de AEX-index.

De herziening van de nationale rekeningen heeft tot gevolg dat de Amerikaanse economie zo'n honderd miljard dollar minder groot is dan werd aangenomen. Bovendien valt de productiviteitsgroei, die tijdens de economische dip van vorig jaar opvallend hoog leek te blijven, rond een procentpunt lager uit dan gedacht.

Amerikaanse cijfers over de economische groei zijn over het algemeen extremer dan Europese, door een verschil in rapportage.

achtergrond: pagina 11