Voorkeur Theater

De Parade in Amsterdam

Na twee maanden door het land trekken is het reizende zomerfestival De Parade in Amsterdam aangekomen. Aldaar is A well fucked up Play te zien. Schrijver Ko van den Bosch (Alex d'Electrique) en regisseuse Ola Mafaalani brengen een wervelende muzikale show die draait om de romantische liefde. De spelers zingen liefdesliedjes. Liefdesgoeroe Klever brengt twee toeschouwers samen die volgens hem voor elkaar zijn geschapen. Op de achtergrond speelt een liefdesdrama: iedereen is verliefd op de ander, maar nooit op elkaar. A Well Fucked Up Play is variété, melancholie en passie ineen.

De Bonono Bar daarentegen is een komedie over de ónromantische liefde; hoe lelijk en ontluisterend seks is als je het van zijn tover ontdoet. Op een paaravond doen twee echtparen het met elkaar, terwijl barvrouw Raymonde de Kuyper reddert met schoonmaakdoekjes en nuchtere commentaren geeft. Eigenlijk is zij - de enige met kleren aan - de hoofdpersoon. Ze voert onophoudelijk telefoongesprekken met iemand buiten de bar. Ze is ontsteld dat de hartstocht van vroeger voorbij is. Dat de vakanties nu niet meer zijn wat ze toen waren.

Verder spelen de jongens van Orkater Don Juannetje in Scheepsjongens van Bontekoe; lijden René van `t Hof en Jim van der Woude schipbreuk in Overstag, met teksten van Nescio; en speelt de groep van Helmert Woudenberg in Moeder, hoer of Kwezel Hollandse drama's als Op hoop van zegen ingedikt tot een half uur puur mensenleed.

2 t/m 8 aug, Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Inl. 033-465 4577 of www.deparade.nl

Scène uit Bonobo Bar (foto Fred Ernst)