Voorkeur Bioscopen

Irréversible

Controversiële film van in Argentinië geboren Franse regisseur Gaspar Noé scheidde de geesten radicaal bij de wereldpremière in de competitie van Cannes. Voor sommigen is het achterstevoren vertelde relaas over wraak na een verkrachting een schoolvoorbeeld van `De nieuwe kleren van de keizer', anderen begroeten in Noé's gruwelijke fantasie een nieuw begin voor de filmkunst. Niemand ontkent echter dat de film een dreun uitdeelt, vooral in de eerste minuten dat de wild zwiepende camera brooddronken door een sm-club voor homo's zwalkt, totdat het hoofd van een van de bezoekers met een brandblusser vermorzeld wordt. Ook de negen minuten durende verkrachtingsscène van ster Monica Bellucci in een voetgangerstunnel komt hard aan, vooral ook omdat de camera dan weer helemaal niet beweegt, en de kijker zich zodoende mét haar gevangen voelt.

Bellucci en haar man (tot een maand na de première) Vincent Cassel vormden het koningskoppel van de Franse cinema, te vergelijken met Tom Cruise en Nicole Kidman. Hun dialogen over seks en moraal, die pijnlijk genoeg aan het slot van de film zitten, suggereren een geluk waarvan de kijker weet dat het onherstelbaar kapot gemaakt zal worden. Daarom koos Noé ook voor Ovidius' motto Tempus edax rerum: De tijd vernietigt alles.

Irréversible. Regie: Gaspar Noé. Met: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel, Jo Prestia, Philippe Nahon. In: Kriterion, Het Ketelhuis, Filmmuseum Cinerama, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Haags Filmhuis; `t Hoogt, Utrecht; Lux, Nijmegen.

De aap

In De aap is het landschap weids en stoffig, is de tijd stilgezet midden jaren zeventig, is de vader alcoholist en de hoofdpersoon zeventien of achttien jaar oud. In De aap wandelen ganzen door een huis, kijkt een vrouw met een wijnvlek in een spiegel, zegt een jongen tegen een meisje `ik hou van je' en rent daarna snel weg. De aap is de derde film uit een trilogie van de Kirgizische regisseur Aktan Abdikalikov (1957).

Regie: Aktan Abdikalikov. In Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: `t Hoogt.

Y tu Mamá También

In de Mexicaanse film Y tu mamá también (En je moeder ook) draait het om kortstondig genot dat langdurig lijkt, genot van jong zijn en zonneschijn, van rijk zijn en zwemmen, van orgasmes en van in een auto naar het einde van de wereld rijden. Twee van de hoofdpersonen zijn pubers, jongens voor wie die staat van zijn even lang duurt als een zomeravond. De derde hoofdpersoon is een iets oudere vrouw. Dood gaan en oud zijn worden in Y tu mamá también zo aan elkaar gelijk gesteld dat je de bioscoop alleen melancholiek kunt verlaten

Y tu mamá también. Regie: Alfonso Cuarón. Met: Diego Luna, Gael Garcia Bernal, Maribel Verdu. In meer dan 11 theaters.

En verder

About A Boy in meer dan 26 theaters; Atanarjuat, The Fast Runner Amsterdam: Filmtheater Rialto. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Groningen: Images. Maastricht: Filmtheater Lumire. Tilburg: Cinecitta. Middelburg: Cinema Middelburg. Discovery Of Heaven Amsterdam: Het Ketelhuis. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Helmond: Filmhuis Helmond. Je Rentre A La Maison Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmtheater Rialto, Filmmuseum. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.