Voorkeur Beeldende Kunst

Affiches van Jan Lavies

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van grafisch ontwerper Jan Lavies wordt in het Gorcums Museum de tentoonstelling `Verleiden is kunst' gehouden. Hier zijn beroemde reclame-affiches te zien die Lavies tussen 1922 en 1978 maakte voor onder meer Esso, auto's en de Holland Amerika Lijn. Bij pakjes Caballero- en Virginia Slim-sigaretten uit de jaren vijftig plaatste hij sterke, mooie vrouwen, met glanzende lippen en keurig gekapt haar, maar ook met een stoer herenkostuum aan. De publieke belangstelling is, voor Gorcumse begrippen, massaal. Dat is te danken aan het werk zelf, maar ook aan de inrichting van conservator Frans Leidelmeijer, die zich door de affiches liet inspireren tot `sfeeropstellingen' met authentieke meubels, kleding en serviesstukken. De kreten van herkenning bij de oudere bezoekers zijn niet van de lucht, al is het de vraag wàt ze precies herkennen: een lang vervlogen tijdperk, of alleen maar Lavies' zonnige visie daarop. Opvallend is in elk geval dat de meubels en voorwerpen uit een soberder, somberder periode afkomstig lijken dan uit de elegante, zonnige en verleidelijke wereld van Lavies.

Verleiden is de kunst. T/m 15-9. Gorcums Museum, Grote Markt 17, Gorinchem. Tel. 0183-632821

Arnhem

De tentoonstelling `Ik en de buitenwereld vlakbij huis' toont een kleine honderd tekeningen en prenten van 35 kunstenaars en geeft een overzicht van Nederlandse, figuratieve teken- en prentkunst uit de eerste helft van de vorige eeuw. De tentoonstelling als geheel stemt wellicht een beetje zwaarmoedig, maar dat ligt zeker niet aan de kwaliteit van de tekeningen: er is genoeg bijzonders te zien.

Ik en de buitenwereld vlak bij huis. Teken- en prentkunst uit de museumcollectie, 1900-1950. Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem. T/m 19 okt. Inl 026-3512431.

Diane Arbus

Het werk van de Amerikaanse fotografe Diane Arbus (1923-1971) heeft veel invloed gehad op dat van latere fotografen. Haar frontale manier van fotograferen, met het model in het centrum van de compositie is door veel jonge fotografen overgenomen. Arbus oeuvre bestaat veelal uit portretten van mensen met afwijkingen. Op de expositie van foto-aanwinsten uit de laatste 10 jaar in het Stedelijk Museum is Arbus invloed goed te zien.

Maskers Af! Tien jaar foto-aanwinsten. Voor onbepaalde tijd in Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag. 11-17 u.

En verder

De Glazen Glorie tot en met 22 sept in het Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41. Di-zo 11-17u; Name no Names. Tekeningen van Marlene Dumas t/m 29 sept in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di t/m zo 11-17u; Land van Aelbert Cuyp t/m 1 sept in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 41, Amsterdam. Dag 10-17u; Schittering der Tsaren t/m 22 sept in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Di-vr 10-17u, za zo 11-17u; Zonder wrijving geen glans, Nederlandse sieraden in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di-zo 11-17u.