Voor vijf euro op de foto met de UEFA Cup

Zo'n 50.000 mensen bezochten gisteren de traditionele open dag van Feyenoord. ,,Dit is de enige club in Europa waar dit allemaal mogelijk is.''

De populariteit van Feyenoord lijkt geen grenzen te kennen. De open dag van de Rotterdamse volksclub is uitgegroeid tot een zomers dagje uit dat de concurrentie met het strand en de pretparken moeiteloos aan kan. In de broeierige Kuip begroetten gisteren 50.000 enthousiaste toeschouwers de selectie die in het komende seizoen het landskampioenschap denkt te gaan veroveren.

Uren voordat de helikopter met de nieuwe aankopen Lurling en Lodewijks op de middenstip van het Feijenoord-stadion landt, zijn de wegen naar De Kuip al verstopt. Vaders in roodwitte shirts wachten geduldig tot de stewards gebaren dat er mag worden doorgereden. Kinderen houden ondertussen op de achterbanken allerlei Feyenoord-attributen omhoog naar andere auto's. De Feyenoord-karavaan heeft zichtbaar zin in een nieuw voetbalseizoen.

Op de open dag kan het publiek nog even nagenieten van het succesvolle jaar waarin Feyenoord boven alle verwachting de UEFA Cup binnen wist te slepen. De supporters verdringen zich om voor een bedrag van vijf euro met de kostbare bokaal op de foto te gaan. Anderen houden stil bij een jongetje van vijf die voor de televisie commentaar geeft bij de doelpunten van Van Hooijdonk in de eindstrijd tegen Dortmund. ,,Waauw Pierre scoort. Feyenoord wint'', schalt er over het plein voor het stadion. Even verderop genieten twee tieners gekleed in het nieuwe groene uit-shirt onverstoorbaar van een joint en een blikje bier.

Aan het begin van de middag trekt het legioen massaal De Kuip binnen om zingend en springend vier generaties Feyenoord-helden te begroeten. Moulijn, Bouwmeester en Van der Gijp vertegenwoordigen de jaren zestig. Treijtel, Kindvall en Van Hanegem de jaren zeventig. Been en Wijnstekers verpersoonlijken de tegenvallende jaren tachtig. Fräser, De Wolf en Heus worden tenslotte als de boegbeelden van de jaren negentig onthaald. ,,Ik ben weer thuis. Geweldig'', zegt de speciaal voor dit evenement uit Zweden overgekomen Kindvall. Van Hanegem vult zijn oud-collega aan: ,,Als je naar Feyenoord toe rijdt en je ziet al die mensen geeft dat een heel speciaal gevoel. Het voelde weer net zo als in de tijd dat ik hier als speler en als trainer was. Dit is de enige club in Europa waar dit allemaal mogelijk is.'' Uit duizenden kelen gaat een gejuich op voor De Kromme. De vraag of Van Hanegem nog een keer terugkeert bij Feyenoord beantwoordt de assistent-bondscoach vervolgens op geheel eigen wijze: ,,Misschien als portier.''

Na een ode aan de `helden van toen' is het tijd voor `de sterren van de toekomst'. In twee cabrio's worden de meest succesvolle producten van de eigen jeugdopleiding binnen gereden. Met Van Persie, Sprockel, Loovens, Snoyl, Leonardo I, Smolarek en de van Excelsior teruggekeerde Pinas en Buffel kent de Feyenoord-selectie dit seizoen maar liefst acht jonge spelers die groot werden op het nabij gelegen Varkenoord.

Na twee muzikale intermezzo's is het tijd voor `de grootheden van nu'. De supportersschare is zichtbaar opgelucht dat de Australiër Emerton nog altijd geen club in Engeland heeft gevonden die bereid is om de door Feyenoord verlangde afkoopsom neer te leggen. De Japanner Ono wordt luid toegejuicht als hij het publiek weer begroet door met stokken op een reusachtige trommel te slaan. Geen Feyenoorder haalt het echter in populariteit bij Van Hooijdonk. De 50.000 aanwezigen steken hun handen omhoog voor Pierre als de speler van het seizoen 2001-2002 het gras betreedt.

Nieuwkomer Lurling laat geen gelegenheid ongebruikt om te roepen dat Feyenoord de club naar zijn hart is. Maar de nieuwe nummer tien wordt bij zijn binnenkomst per helikopter nog niet met een staande ovatie begroet. De van Heerenveen overgekomen speler moet het voorlopig doen met een mengelmoes van geklap en gejuich.