VN: aanval Jenin was geen bloedbad

De Israëlische aanval op een Palestijns vluchtelingenkamp in Jenin op 3 april was geen `bloedbad' onder Palestijnse burgers. Dat wordt geconcludeerd in een rapport van de Verenigde Naties over de toedracht van de aanval. Wel menen de VN-onderzoekers dat zowel Israël als de Palestijnen onnodig burgers in gevaar hebben gebracht.

Het rapport, dat vandaag gepubliceerd wordt, is samengesteld op verzoek van enkele Arabische landen nadat Israël had geweigerd een VN-missie toe te laten tot Jenin om de toedracht van de aanval te onderzoeken. De Palestijnen beschuldigden Israël ervan een bloedbad te hebben aangericht. Bij de aanval zouden zeker 500 burgers zijn gedood. Israël ontkende dit en sprak van een doelgerichte strijd tegen Palestijnse strijders in Jenin, waarbij enkele Israëlische soldaten zijn omgekomen.

Het rapport weerspreekt de cijfers. Volgens de VN zijn in Jenin 52 Palestijnen, van wie de helft burgers waren, gedood. Israël heeft 23 soldaten verloren. De onderzoekers menen dat de Palestijnse autoriteiten onnodig burgers een risico heeft laten lopen en zeggen dat onder internationale wetgeving de Palestijnen moeten voorkomen dat militante groeperingen aanslagen op burgers plegen. Volgens Israël werden tussen oktober 2000 en april 2002 28 zelfmoordaanslagen in Jenin beraamd.

De VN-onderzoekers vinden dat Israël onnodig burgers in gevaar heeft gebracht door Jenin met tanks, helikopters en bulldozers binnen te vallen. Hierdoor werden burgers ,,op sommige plekken ingesloten door grootschalige gevechten''. Bovendien werd het lijden van burgers vergroot door avondklokken en afzettingen. Hierdoor had volgens de VN een op de vijf Palestijnen een tekort aan voedsel. Ook zouden Israëlische troepen ,,de neutraliteit van medici niet hebben gewaarborgd'' en ,,ambulances hebben aangevallen''.

Het Israëlische kabinet had medewerking aan het rapport geweigerd. Het rapport bevat informatie van VN-medewerkers, Palestijnen, hulporganisaties en buitenlandse regeringen. Israël en de Palestijnen zouden pas later vandaag een officiële reactie geven op de conlusies van het rapport.

Israël heeft de moslimfundamentalistische Hamas wraak gezworen voor de bomaanslag gisteren in het restaurant van de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem. Bij de aanslag kwamen zeven mensen om het leven en raakten zeker zeventig mensen gewond, onder wie twaalf ernstig. Onder de slachtoffers bevinden zich veel buitenlandse studenten, die in Jeruzalem een cursus Hebreeuws volgen. Kort na de aanslag nam Hamas de verantwoordelijkheid op zich. Volgens de groepering is het een vergelding voor een Israëlische aanslag vorige week.

wraak: pagina 5

hoofdartikel: pagina 7

www.nrc.nl: dossier Midden-Oosten