Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met de Belgische journaliste Frieda Joris, die aan een biografie over de zingende non Jeanne Deckers, Soeur Sourire werkt. Deze in de jaren zestig en zeventig populaire zangeres kwam in 1985 tragisch aan haar einde. Ned.2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Onder meer een reportage uit Zuid-Afrika, waar de Nederlander Paul Fentener van Vlissingen bezig is met het opnieuw inrichten van het Marakele Nationale Park. Met zijn geld moet het park weer worden teruggebracht naar de situatie van honderd jaar geleden. Ned.1, 20.30-21.00u.

RUR. Herhaling uit maart van de uitzending met bokser Regilio Tuur, die deze week weer is opgepakt wegens mishandeling van zijn vrouw. Hij heeft daarin een pittige woordenwisseling met misdaadverslaggever Peter R. de Vries. SBS6, 20.30-21.30u.

Nova. Reportage uit Oekraïne, dat aan de rand van het bankroet staat en waar dit jaar in onveilige mijnen al zestig doden zijn gevallen. Ned.3, 22.28-22.53u.

DOCUMENTAIRE

Noorderlicht: De wijze slaper. Zie tv-vooraf. Ned.3, 19.55-20.25u.

Chinas Ströme - Chinas Zukunft. Slot van een drieluik over China belicht de 5464 km lange Huang He, de gele rivier. ZDF, 22.30-23.15u.

Vergezicht: Verboden moederschap. Franse documentaire over de verstandelijk gehandicapte Nathalie, die in 1984 door toedoen van haar familie werd gesteriliseerd toen ze wilde trouwen met Bertrand. Jaren later gaat ze de strijd aan met degenen die verantwoordelijk waren voor haar sterilisatie. Ned.3, 22.53-23.42u.

Op weg naar welvaart. In deze aflevering komt aan de orde waarom wij deel uitmaken van een succesverhaal, terwijl een groot deel van de wereld in armoede leeft. In Afrika leeft de hoop dat aan de enorme armoede een einde zal komen. Tevens is China op weg de grootste en armste economie van de wereld te worden. Ned.1, 23.15-0.08u.

FILM

The Parent Trap (Nancy Meyers, 1998, VS). Zoveelste verfilming van Erich Kästners jeugdroman Das doppelte Lottchen is een meisjesfilm over hoe dolletjes het is om zes weken op zomerkamp te zijn, te ontdekken dat je een tweeling bent en dan samen met je zusje proberen je gescheiden ouders weer bij elkaar te krijgen. Net5, 20.30-22.45u., met reclame.

Dangerous Minds (John N. Smith, 1995, VS). Mislukt sentimentele, bovendien ongeloofwaardige schoolbankfilm lijkt bedoeld als humanistische tragikomedie over de zegeningen van goed onderwijs. Michelle Pfeiffer als idealistische lerares voor klas vol kinderen uit achterstandsbuurten. Yorin, 21.30-23.20u., met reclame.

Kingpin (Peter & Bobby Farrelly, 1996, VS). Tweede film van de regisseurs van Dumb & Dumber is puberale klucht over een aan lager wal geraakte bowling-kampioen en een onnozele telg uit een boerenfamilie van de Amish-stam. Met veel toilet-lol. Ned.2, 22.38-0.30u.

. L'arbre, le maire et la médiathèque (Eric Rohmer, 1993, Frankrijk). Een gewoontegetrouw babbelzuchtige Rohmer die de Nederlandse bioscopen niet haalde. In de provincie strijden een burgemeester en een onderwijzer over nieuwbouw. ARD, 0.50-2.35u., tweetalig.

Critters IV (Rupert Harvey, 1992, VS). Deel 4 van reeks sciencefiction-griezelfilms over hongerige buitenaardse monstertjes speelt in het melkwegstelsel van 2045. BBC1, 2.05-3.35u.

. Foul Play (Collin Higgins, 1978, VS). Regiedebuut van fantasierijke scenarioschrijver van Harold and Maude is een op het frêle lijf van Goldie Hawn geschreven, burleske comedy thriller. Nietsvermoedend in het bezit van een gevaarlijk bewijsstuk tegen anti-kerkse onverlaten, wordt ze voortdurend belaagd door rare griezels. Morgen, SBS6, 13.55-15.55u., met reclame.

RADIO

Radio urbania. Hoogleraar stadsgeografie Ronald van Kempen praat over de ontwikkelingen binnen grote steden en verwachtingen op het gebied van huisvesting. 747AM. 18.30-19.00u.

Kunststof. Gesprek met Michiel Bicker Caarten die sinds 1998 de leiding heeft van Business Nieuws Radio. 747AM, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder en beeldhouwer Jan Pieter Gootjes in Zwolle een gesprek met beeldend kunstenaar Willem van Malsen, wiens illustraties te vinden zijn in o.m. VARA TV Magazine en Vrij Nederland. In het tweede uur opnamen van de the American Analog Set. Tot slot een historisch geluid. 747AM, 22.02-24.00u.