Shell trekt beurs verder omlaag

De Amsterdamse effectenbeurs heeft de hele ochtend op verlies gestaan. De hoop was gevestigd op de halfjaarcijfers van Koninklijke Olie/Shell die tegen elven bekend werden gemaakt. Maar de resultaten van het olie- en chemieconcern vielen tegen, met als gevolg dat de beeldbepalende AEX-index verder in het rood zakte.

Het aandeel Koninklijke Olie moest vanochtend ruim 3 procent inleveren. Door de lagere olie- en gasprijzen daalde de nettowinst in het tweede kwartaal met 38 procent en dat was meer dan de financiële markten verwachtten. Mede door deze koersdaling noteerde de AEX-index 2,16 procent verlies tot 355,74 punten. Van de 24 hoofdfondsen stonden er slechts vier op winst.

Grootste verliezer was de verzekeraar Aegon die ruim 6 procent verloor. Het financiële concern ING deed het vanochtend met een verlies van ruim 5 procent niet veel beter. De bank en verzekeraar maakte vanochtend bekend een belang van 19,2 procent te hebben genomen in de Mexicaanse bank Banco Bital.

De financiële fondsen stonden vanochtend zonder uitzondering op verlies, mede als gevolg van een winstwaarschuwing van de grote Duitse verzekeraar Allianz. ABN Amro, waarvan de zakenbank CSFB de winstverwachting naar beneden bijstelde, leverde 2,2 procent in, Fortis verloor bijna 5 procent en de koers van Van der Moolen daalde 4,7 procent. Het beursbedrijf Van der Moolen maakte vanochtend een winstdaling van 27 procent bekend. Verwachtingen voor het resultaat van het gehele jaar durfde het bedrijf niet te geven.

Zoals de afgelopen weken gebruikelijk was het verlies op de Amsterdamse beurs groter dan bij de collega's. Gisteren boekte de Dow-Jonesindex in New York een winst van 0,55 procent, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 1,2 procent inleverde. Tegenvaller vormde de bijstelling van de Amerikaanse groeicijfers die vooral de technologiefondsen raakten. In navolging hiervan leverde de Franse beurs 1 procent in en de Britse aandelen daalden 1,5 procent. In Londen straften beurshandelaren bankkolos Barclays af, die door het nemen van extra voorzieningen zijn winst fors zag slinken. Alleen Frankfurt stond op winst. Meevallende cijfers van Deutsche Bank en het farma- en chemiebedrijf Bayer zette de beurs op een winst van driekwart procent.