Rumsfeld wijst deelname van Amerika aan ISAF af

De Verenigde Staten zijn niet van plan hun militaire aanwezigheid in Afghanistan te vergroten ten behoeve van de nationale veiligheid, anders dan dat zij de jacht op overgebleven milities van Al-Qaeda en de Talibaan voortzetten. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft dat gisteravond gezegd tegenover de Senaatscommissie voor buitenlandse zaken. Volgens Rumsfeld is de situatie in het grootste deel van Afghanistan onder controle, sinds het aantreden van de nieuwe regering van president Hamid Karzai afgelopen juni. ,,Ik ben het niet eens (met degenen die zeggen) dat Afghanistan dichtbij een chaos staat'', zei hij. Het land ,,is relatief veilig'', met uitzondering van een deel in het zuidwesten, zei hij.

Binnen het Amerikaanse Congres zijn de afgelopen tijd stemmen opgegaan om de Amerikaanse betrokkenheid bij de vredeshandhaving in Afghanistan, via de internationale vredesmacht ISAF, te vergroten. Amerikanen zijn betrokken bij de opleiding van rekruten voor het nieuwe Afghaanse nationale leger en bij de persoonlijke bewaking van president Karzai en ministers uit zijn kabinet. Dat laatste gebeurde na de moord, op 6 juli, op minister van Openbare Werken Abdul Qadir. Maar de VS zien de jacht op Al-Qaeda en de Talibaan als hun belangrijkste taak. Zij nemen niet deel aan ISAF.

Minister Rumsfeld zei gisteren de suggestie om de taak van ISAF, die alleen opereert in en nabij de hoofdstad Kabul, uit te breiden naar andere delen van het land, op zichzelf een goede keuze zou zijn. Maar, zei hij, niemand van de twintig deelnemende landen aan de vredesmacht voelt op dit moment voor uitbreiding van het mandaat. De Afghaanse regering en recent ook secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties hebben sterk aangedrongen op uitbreiding van het operatieterrein van de door Turkije geleide vredesmacht.

Eerder deze week werden in Kabul twee verdachten aangehouden die van plan waren met een auto, volgeladen met explosieven, een aanslag te plegen. Na de moord op Qadir heeft dat incident voor nieuwe onrust gezorgd. Ook berichten over regionale conflicten tussen krijgsheren en berovingen op wegen doen vermoeden dat het in grote delen van Afghanistan nog niet veilig is.

De VN hebben ontkend dat de VS druk hebben uitgeoefend om een onderzoeksrapport naar een Amerikaans bombardement in het zuiden van Afghanistan niet naar buiten te brengen. Bij dat bombardement werden tientallen burgers gedood.