Ontwerp voor monument Diana

Bijna vijf jaar na de dood van prinses Diana is het ontwerp voor een monument ter nagedachtenis aan haar bekend gemaakt. Een ovalen en stenen ring van vijftig bij tachtig meter, gevuld met water, zal volgend jaar net voor 31 augustus, haar sterfdag, onthuld worden in het Londense Hyde Park. Het ontwerp van de Amerikaanse lanschapsarchitect Kathryn Gustafson is omstreden. Het is geprezen als ,,sober en elegant'', maar een vriendin van Diana zei voor de Britse BBC teleurgesteld te zijn. ,,We herdenken haar met een modderpoel''. Diana's zonen zeiden blij te zijn dat er eindelijk een besluit was gevallen. Het water uit de ovalen ring komt uit in een plas en zal ondiep genoeg zijn voor kinderen om erin te poedelen en te spelen. Een commissie moest uit meer dan vijftig inzendingen een ontwerp kiezen. Nadat de leden het niet eens werden over de keuze - Gustafsons ring of een vooruitstrevender ontwerp van Turnerprijs-winnaar Anish Kapoor - koos de Britse minister T. Jowell (Cultuur) voor de eerste. De kosten voor het aanleggen van de fontein bedragen 4,7 miljoen euro.