OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

Manuel Rivera

In zijn geboorteland Spanje wordt Manuel Rivera (1927-1995) gerekend tot de belangrijkste schilders uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Hij was een van de grondleggers van de beroemde kunstbeweging El Paso. Kenmerkend voor Rivera's werk is zijn gebruik van ijzerdraad en metaalgaas, dat hij op de doeken plakte om ze van reliëf te voorzien. Het Cobra Museum toont ruim 40 werken van Rivera, schilderijen, assemblages, sculpturen en werk op papier.

Manuel Rivera. Cobra Museum, Sandbergplein 1-3, Amstelveen. 2 aug t/m 29 sept, di t/m zo 11-17u. Inl 020-5475050 of www.cobra-museum.nl

POËZIE

Het Tuinfeest

Dertig Nederlandse en Vlaamse dichters lezen zaterdag voor tijdens de 5de editie van poëziemanifestatie Het Tuinfeest zaterdag in de historische stadstuinen in het centrum van Deventer. Vaste gasten op Het Tuinfeest zijn Gerrit Komrij, Jana Beranová en Jean Pierre Rawie. Verder nemen deel: Simon Vinkenoog, Joost Zwagerman, Ilja Leonard Pfeijffer, Eva Gerlach, e.a. De Portugese zangeres Cristina Branco treedt op met delen van haar programma Canto Slauerhof.

Het Tuinfeest. Za 3 aug 16u. Theater Bouwkunde. Klooster 2, Deventer. Inl 0570–614075. Entree €22 incl buffet

FILM

Mein Bruder der Vampir

Duitse komedie van debuterend regisseur Sven Taddicken won dit jaar de internationale persprijs (FIPRESCI-prijs) van het International Film Festival Rotterdam. Ontwapenende komedie over `de eerste keer' gaat natuurlijk om met seks van gehandicapten. Filmfestival brengt de film zelf uit, om onbekende redenen onder de minder subtiele Engelse titel `Getting My Brother Laid'.

THEATER

Theaterfestival Boulevard.

In Den Bosch begint vrijdag Theaterfestival Boulevard, een luchtig zomerfeest op het plein aan de voet van de oude Sint Jan. Het Franse Cirque Plume komt weer langs. Het Antwerpse Froe Froe maakt Freaks, gebaseerd op de vooroorlogse circusfilm. Kinderen en andere bezoekers kunnen meedoen in het massaspel 300 Musketiers van Artemis. Vis à Vis laat in het buitenspektakel Zoom het leven langs de snelweg zien. Verder interactief koeienmelken, dansen op een judomat, en concerten van o.a. Freek de Jonge, Arno Hintjes en Raymond van het Groenewoud.

T/m 11 aug in 's Hertogenbosch. Inl. 073-612 5125 of www.boulevard.nl

KAMERMUZIEK

Delft Chamber Music Festival

De zesde editie van het festival vindt plaats in het museum Het Prinsenhof in Delft met een keur van internationale musici, zoals Enrico Paca, Igor Roma, Antje Weithaas en het Grieg Trio. De violiste Isabelle van Keulen presenteert zestien concerten met heel veel volksmuziek uit Hongarije, Scandinavië. Spanje en Brazilië. Van Keulen is soliste in Quattro Stagioni, een nieuw werk van Boudewijn Tarenskeen. Het beroemde Vermeer Quartet brengt de Nederlandse première van een strijkkwartet van Cristobal Halffter.

Delft Chamber Music Festival: 2 t/m 11 aug. Het Prinsenhof Delft. Inl 020-6404555 ma t/m vr 10-15u. Res 015-2602602 di t/m vr 10-16u.

POP

Headmix

Doedelzakken op wiegende reggaeritmes en vette dub-effecten: bij Headmix kan het allemaal. Net als het verwante Zion Train is deze groep populair in het Britse `free festival'-circuit. Onder deze onvervalste feestmuziek schuilt nog een fraai politiek bewustzijn ook.

Headmix: 7/8 Big Bash Antwerpen, 8/8 Utrecht, 9/8 Amsterdam, 10/8 Eindhoven