NMa volgt overname van Casema kritisch

Toezichthouder NMa kijkt ,,met meer dan gewone belangstelling'' naar de overname van kabelbedrijf Casema door het Amerikaanse Liberty Media, dat al eigenaar is van UPC. Casema en UPC hebben gezamenlijk 59 procent van alle Nederlandse kabelaansluitingen in handen.

De overname werd vanochtend bekendgemaakt. France Telecom, de huidige eigenaar van Casema, krijgt 750 miljoen euro van Liberty Media, zo is overeengekomen. Liberty is vooralsnog niet van plan om Casema en UPC te fuseren, maar sluit een nauwere samenwerking tussen de twee niet uit, aldus een verklaring.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit vindt het bij overnames gebruikelijke onderzoek naar mogelijke marktconcentraties in dit geval ,,geen routineklus'', aldus een woordvoerder. Vorig jaar ging de NMa akkoord met de overname van het Noord-Hollandse Multikabel dat UPC op een totaal marktaandeel van 39 procent bracht. Het tweede kabelbedrijf van Nederland, Essent, heeft een marktaandeel van 25 procent.

Liberty laat in een verklaring weten het volste vertrouwen te hebben in het onderzoek van de NMa. Door de overname kan volgens Liberty eindelijk een gezonde kabelmarkt ontstaan.

France Telecom, dat een schuld van 60 miljard euro probeert te verminderen, blijft na het afstoten van Casema in Nederland actief met telecombedrijf Dutchtone, internetaanbieder Euronet en netwerkleverancier Equant.