Minder straatroof

Het aantal straatroven in Amsterdam is de eerste helft van dit jaar met ruim een kwart gedaald. Dat meldt de politie in het overzicht van de halfjaarcijfers.

Het aantal straatroven in de hoofdstad ging met 26 procent omlaag, van 2303 in het eerste halfjaar van 2001 naar 1704 in de afgelopen zes maanden. Het aantal overvallen daalde met 19 procent van 248 naar 201 en het aantal autodiefstallen ging met 16 procent omlaag. Ook het aantal autokraken daalde sterk, met 18 procent, van 13.167 naar 10.857. Inbraken in woningen en zakkenrollerij daalden met respectievelijk 5 en 8 procent.

Volgens waarnemend korpschef,J.van Riessen, is deze daling met name te danken aan het beleid dat erop is gericht de zogeheten draaideurcriminelen en de harde kern ,,het zo onaangenaam mogelijk'' te maken. Van degenen die worden gepakt, wordt de gehele criminele doopceel gelicht en naar justitie gezonden.