LPF-woordvoerster geschorst om e-mail

Het LPF-fractiebestuur in de Tweede Kamer heeft partijvoorlichter Ines Scheffers voor onbepaalde tijd geschorst. Vice-fractievoorzitter Ferry Hoogendijk en fractiesecretaris Joost Eerdmans hebben de maatregel genomen nadat was gebleken dat ,,Scheffers haar positie heeft misbruikt voor privé-zaken''. Het besluit is genomen na overleg met fractieleider Mat Herben.

Voorlichter Scheffers, die sinds de moord op Pim Fortuyn fungeerde als persoonlijk woordvoerder van Herben, heeft eerder deze week haar partijgenoot Bomhoff, minister van VWS, per e-mail opgeroepen om een arts in het Antonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam ,,aan te pakken''. De arts zou fouten hebben gemaakt bij de behandeling van haar broer, die kanker heeft. De uitgebreide e-mail is verstuurd naar diverse media. Scheffers was vanmorgen onbereikbaar voor commentaar.

Volgens Eerdmans heeft Scheffers spijt van haar actie: ,,Het is gebeurd in een emotionele opwelling. Ze heeft het moeilijk met haar broer, maar ziet wel in dat hier privé en zakelijk door elkaar zijn gehaald.'' Hij verwacht dat ,,over een weekje of zo'' definitief wordt beslist of Scheffers terug kan komen.

Eerder deze maand kwam de LPF-woordvoerder in het nieuws met een eigen gedicht over het afscheid van premier Wim Kok. In reactie op de actie `Geef Kok een zoen' van het Delftse PvdA-lid Ria Pool Meeuwsen stuurde Scheffers haar productie met onder meer de tekst: `Pim was victorie en maakte historie, Wim was altijd al van was' naar de media. Deze actie was niet besproken met de rest van de fractie. Later verklaarde ze dat het gedicht een manier was om de dood van Pim Fortuyn te verwerken.

www.nrc.nl: e-mail Scheffers