Leider Kirgizië boos op VS-radio

President Askar Akajev van Kirgizië is gisteren kwaad uitgevaren tegen Westerse media die melding maken van de politieke en sociale problemen van zijn land. Het Amerikaanse radiostation Radio Vrijheid maakt zich volgens Akajev schuldig aan ,,informatieterrorisme''.

De president zei dat Radio Vrijheid (zusterstation van Radio Vrij Europa) ,,tendentieus en eenzijdig'' over Kirgizië bericht en ,,een fundamentele bedreiging voor de democratie in Kirgizië is''.

In Kirgizië is sinds begin van dit jaar sprake van onrust, naar aanleiding van de arrestatie van een oppositie-politicus die is beschudigd van vijf jaar geleden gepleegd machtsmisbruik. De aanhouding was aanleiding tot hongerstakingen en protestacties van de oppositie. In maart liep een betoging uit de hand toen de politie het vuur opende op de demonstranten en zes mensen doodschoot. Dat leidde uiteindelijk tot de val van de regering, maar de protesten bleven aanhouden. Eind juni concludeerde de nieuwe premier van Kirgizië dat het land zich op de rand van een burgeroorlog bevond.

De oppositie beschuldigt Akajev van het aanhalen van de politieke teugels, niet alleen door de aanhouding van opposanten, maar ook door het verbieden van onafhankelijke media. Een Amerikaans instituut bestempelde Kirgizië eerder dit jaar als een van de tien ergste landen waar het gaat om journalistieke vrijheid.

De belangijkste oppositiepartij Ar-Namys, de onafhankelijke Krant Respublika en een aantal activisten voor de mensenrechten hebben gisteren een groep gevormd die zich ten doel stelt Radio Vrijheid te verdedigen. Volgens oppositieleider Toptsjoebek Toergoenaliev worden de Kirgizische uitzendingen van Radio Vrijheid gestoord. Dat is des te erger omdat Radio Vrijheid in afgelegen gebieden van Kirgizië de enige onafhankelijke informatiebron is.

Radio Vrijheid werd samen met Radio Vrij Europa in 1949 opgericht om uitzendingen naar Oost-Europa en de Sovjet-Uniue te verzorgen. Het Congres in Washington financiert de twee in Praag gevestigde radiostations.