Kamer eist cultuurplan

De Tweede Kamer vindt het voorgenomen cultuurbeleid van het nieuwe kabinet te vaag, en eist dat dit wordt vastgelegd in een beleidsplan. Afgelopen vrijdag is een motie hierover – ingediend door D66-fractievoorzitter De Graaf – door de Kamer aangenomen. Alle partijen behalve de VVD stemden voor. Tot onvrede van de Kamer komt het woord cultuur niet voor in het regeerakkoord en in de regeringsverklaring. Volgens de motie dient het rijk de culturele infrastructuur van steden te versterken, het cultuuraanbod in de regio te verbeteren, en daar meer geld voor uit te trekken. Wegens die laatste voorwaarde raadde premier Balkenende de motie af, stemde de VVD tegen, en heeft de motie volgens woordvoerder cultuur Dittrich meer dan symbolische waarde. Het kabinet belooft het gevraagde cultuurplan in september klaar te hebben.