IT-adviseurs van PwC `leveren zich uit' aan IBM

IBM heeft voor een koopje de IT-adviseurs van PricewaterhouseCoopers weten binnen te halen. ,,Maar ze zijn hun onafhankelijkheid kwijt.''

Jaren is er mee geleurd, maar nu eindelijk is accountants- en adviesfirma PricewaterhouseCoopers (PwC) verlost van het leger van 30.000 IT-consultants. Computermaker Hewlett Packard (HP) was twee jaar geleden nog bereid 18 miljard dollar te betalen voor de adviestak. Nu gaat computerfabrikant IBM voor 3,5 miljard dollar, een factor 5 lager, met het PwC-bedrijfsonderdeel aan de haal. Een koopje, volgens analisten.

In Nederland gaan ruim 1.700 mensen van PricewaterhouseCoopers over naar IBM. Het is voor de Nederlandse vestiging van het computerconcern, waar 3.900 mensen werken, daarmee de grootste overname uit de geschiedenis. Toch blijft het computerconcern ondanks de overname in de achterhoede van de Nederlandse IT-consultancy zitten. Concurrenten als Cap Gemini, Atos Origin en Pinkroccade blijven een maatje groter.

Jos Zandhuis, directeur van het zojuist door Atos Origin ingelijfde KPMG Consulting, maakt zich voor de Nederlandse markt weinig zorgen over de samensmelting van de twee partijen. ,,Het is een stap in de consolidatieslag die gaande is. De markt voor IT-consultancy is nog altijd versnipperd. Er zullen meer overnames volgen.''

De consolidatieslag is aangewakkerd door de zwakke markt. Directeur Bart Fehmers van IBM Nederland spreekt onomwonden van ,,zure tijden''. De omzet van de dienstentak van IBM is volgens Fehmers het afgelopen halfjaar met 6 procent gedaald. ,,Ik geloof dat Cap Gemini zelfs 14 procent minder omzet heeft behaald.''

Het vergroten van marktaandeel door overnames is de laatste tijd het meest bewandelde pad om de winstgevendheid nog enigszins op peil te houden. Enkele maanden geleden nam HP branchegenoot Compaq over. En iets langer geleden lijfde het Nederlandse Ordina adviseur Rijnconsult in. Accenture, wereldwijd één van de grootste spelers maar in Nederland relatief klein, heeft ook al laten weten de Nederlandse praktijk te willen uitbreiden.

Wat Zandhuis van KPMG/Atos Orgin heeft verrast is de keuze van PwC voor IBM. ,,Ze hebben aansluiting gezocht bij een computerfabrikant. Daarmee is in de ogen van de klant de onafhankelijkheid verdwenen. Wij als KPMG hebben bewust niet voor dat pad gekozen en zijn daarom met Atos Origin in zee gegaan.''

IBM is groot geworden met de bouw van computers en zich daarna ook gaan toeleggen op software-ontwikkeling. Op het gebied van databases bijvoorbeeld is IBM een sterke speler, naast Oracle. Maar Fehmers van IBM Nederland denkt dat de onafhankelijkheid niet in het geding is. ,,Wij hebben kenniscentra opgezet voor producten van Micrsoft en Oracle. Dat zijn concurrenten van ons. Bovendien laten onze adviseurs zich leiden door de wensen van de klant, niet door de eigen producten.'' Toch wil Fehmers wel toegeven dat als IBM ,,de kans krijgt, het producten zal proberen te slijten''.

Maar Fehmers heeft eerst andere kopzorgen: de integratie van de PwC-adviseurs in IBM. PwC is een wereldwijde maatschap waar vennoten op basis van concensus werken. IBM is daarentegen een hierarchische organisatie waar beslissingen vanuit de top worden genomen. Tot welke problemen dit kan leiden heeft de overname van de adviseurs van Ernst & Young door Cap Gemini laten zien. Het verloop van het personeel was niet van de lucht nadat de cultuurverschillen groter bleken dan gedacht.

    • Mark Houben