Israël zweert wraak na aanslag op universiteit

Israël heeft de moslim-fundamentalistische Hamas wraak gezworen voor de bomaanslag gisteren in het restaurant van de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem. Bij de aanslag kwamen zeven mensen om het leven en raakten zeker zeventig mensen gewond, van wie er twaalf ernstig aan toe zijn.

Kort na de aanslag nam Hamas de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich. Leiders van de moslim-fundamentalische organisatie noemden de aanslag een vergelding voor een Israëlische aanval op de stad Gaza, vorige week. Daarbij werden behalve de leider van de militaire vleugel van Hamas, Salah Shehader, ook vrouwen en enkele kinderen gedood.

De bom van gistermiddag ontplofte tijdens het lunchuur in het midden van het restaurant van de universiteit. Volgens de politie was de bom van afstand tot ontploffing gebracht door middel van een mobiele telefoon. Onder de doden en gewonden bevinden zich veel buitenlandse studenten. Naast twee Israëliërs, werden vier Amerikanen en een Fransman gedood. Enkele Zuid-Koreanen en Britten raakten gewond. De universiteit geeft in de zomermaanden speciaal voor buitenlandse studenten cursussen Hebreeuws.

De veiligheidmaatregelen rond de Hebreeuwse universiteit bleken niet optimaal, zo wordt gesuggereerd. Studenten hebben de rector maanden geleden al gewezen op de zwakke plekken in de beveiliging. Er is weliswaar een hekwerk om het terrein, maar op verschillende plaatsen kan deze hindernis met gemak worden genomen. Een student heeft dat eerder aangetoond en deed daar in het studentenblad verslag van. De Israëlische politie heeft enkele Arabische werknemers van de universiteit en een paar Israëlische Arabische studenten verhoord. Volgens Radio Israël wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de Palestijnse terrorist hulp vanuit de campus heeft gekregen. Hij zou de tas met de bom erin over het hekwerk gegooid kunnen hebben en zo door de veiligheidscontrole zijn gekomen. Een andere mogelijkheid is dat de tas werd opgepikt door een Israëlische Arabische student die de bomtas in de cafetaria plaatste.

Enkele uren voor de aanslag besloot de regering-Sharon keihard op te treden tegen familieleden van Palestijnse zelfmoordenaars. Volgens de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Bet kan dit een afschrikkend effect hebben op Palestijnse zelfmoordenaars. De maatregelen behelzen deportatie van familieleden naar de Gazastrook, het opblazen van hun huis, en confiscatie van hun geld en bezittingen. Palestijnse families die deze straf te wachten staat hebben twaalf uur de tijd zich tot het Hooggerechtshof in Jeruzalem te wenden. De juridische adviseur van de regering moet dergelijke zware sancties, die in strijd zijn met het internationale recht, goedkeuren. Israël zag eerder wegens deze complicatie af van het overgaan tot dergelijke strafmaatregelen. Vannacht is in het kader van dit beleid in Beit Jalla het huis van een Palestijn die eergisteren een zelfmoordaanslag in Jeruzalem pleegde, opgeblazen. Bij die aanslag raakten zeven mensen gewond.