Initialen

Met een paar vrienden ga ik langs bij een stel dat net hun derde kind heeft gekregen. Het gesprek komt op namen. Je kunt er veel over zeggen, maar we zijn het erover eens dat de variatie nu in ieder geval groter is dan toen wij geboren werden. Zo kennen we Zono, Zomer en Zixten (één gezin) en bijvoorbeeld Parel en Zonne en Uma Dolores Flynt.

Maar niet alleen het vinden van een leuke naam is lastig, leggen de jonge ouders uit. Je moet ook nadenken over de initialen. Ook dáár hebben we voorbeelden van. Zoals het meisje dat L.A. heet en een broertje heeft, die als S.F. door het leven gaat. Die hebben meer geluk, zegt iemand, dan Centraal- Museumdirecteur Sjarel Ex. Je zult maar S. Ex heten.

,,Ik had lange tijd een collega die Annemarie Nuss heet'', zegt de vader. ,,Op het eerste gezicht niks mis mee. Totdat ik op een dag een brief zag liggen, die gericht was aan A. Nuss. Ik sprak die naam uit en lag dubbel van het lachen. Hoe kom je erop als ouders? Ik kon het niet laten om erover te beginnen tegen haar. Waarop zij me heel droog antwoordde: `Mijn vader heet Piet.'''

    • Jacqueline van Klaveren