India: 4 miljoen hiv- en aidspatiënten

Het angstbeeld dat India dit jaar het aantal van 4 miljoen hiv- en aidspatiënten zou passeren lijkt bewaarheid te worden. Gisteren deelde de minister van Gezondheid in het parlement mee dat 3,97 miljoen patiënten zijn geregistreerd. Daarmee heeft India op Zuid-Afrika na de meeste hiv-patiënten.

Het meest verontrustende is dat het virus niet alleen in de grote steden als Mumbai (Bombay) en Chennai (Madras) voorkomt, maar nu ook het platteland heeft bereikt. 85 procent van de besmettingen in India vindt plaats door heteroseksueel contact. De rest door homoseksueel contact, besmette naalden en bloedtransfusies, hoewel dat laatste in de afgelopen jaren drastisch is teruggebracht.

De minister van Gezondheid wil 60 miljoen euro uittrekken voor een grootscheepse voorlichtingscampagne, met name onder de risico-groepen: vrachtwagenchauffeurs en sekswerkers. In Mumbai bijvoorbeeld is een op de twee prostituees besmet.

Volgens gezondheidsorganisaties zal deze campagne de epidemie geen halt kunnen toeroepen. Volgens hun schattingen zijn er al 5 miljoen hiv-patienten en zeker 100.000 mensen die aids hebben ontwikkeld. In het begin van de jaren negentig verliep de besmetting vooral via truckchauffeurs en prostituees, maar de grootste verspreiding vindt nu plaats via migratie-arbeid.

Zo zijn de meeste nieuwe gevallen van besmetting aangetroffen in dorpen, onder vrouwen die, vanwege de strenge seksuele moraal, volstrekt monogaam zijn. Maar hun echtgenoten werken enkele maanden in de steden, lopen het virus op en besmetten vervolgens hun echtgenoten. In de dorpen zijn er geen controles op geslachtsziekten en op de constatering van aids of aanverwante ziekteverschijnselen zoals tuberculose volgt simpelweg verstoting.

Toch blijft het moeilijk te verklaren hoe het komt dat de concentratiegebieden van hiv en aids vooral te vinden zijn in het zuiden van India. In het noorden, waar de meeste mensen wonen, is het aantal besmettingen aanmerkelijk lager. Terwijl landelijk één procent van de volwassen bevolking hiv-besmet is, is dat bijvoorbeeld in New Delhi nog geen 0,1 procent. Delhi is vooral een doorvoerstad van prostituees uit met name Nepal. De onbesmette Nepalese sekswerkers werken enkele maanden in de hoofdstad en vertrekken dan naar Mumbai, waar prostitutie aanzienlijk lucratiever is.