Het nieuwe ideaal: de man zo glad als een aal

Borsthaar is uit. Steeds meer mannen laten hun lichaam ontharen. Niet alleen de borst moet kaal, maar ook schouders en andere lichaamsdelen moeten eraan geloven.

Het schoonheidsideaal voor mannen verandert. Welig tierend borsthaar uit een half opengeknoopt overhemd wordt niet langer beschouwd als stoer of mannelijk. De mode dicteert een spiegelgladde borst.

Het bedrijf Laser Aesthetic in Haarlem verwijdert desgevraagd onwelgevallig haar. Tot een jaar geleden bestond 80 procent van het klantenbestand uit dames die afwilden van dons op de bovenlip of haartjes op de onderbenen, dan wel wilden beschikken over een permanente bikinilijn. Nu is nog maar 60 procent van de klanten vrouw. Steeds meer mannen laten zich ontharen.

Martin Machgielse van Laser Aesthetic maakt een onderscheid in jongere mannen, van eind twintig tot 35 jaar, en oudere mannen. De eerste groep laat zich, naar hij denkt, inspireren door de mannen van de catwalks. Ontwerpers als Gucchi werken met mannelijke modellen die ,,zo glad zijn als een aal'', zegt hij.

Naarmate de man ouder wordt, neemt de haargroei op vreemde plekken toe. We kennen allen de oudere man met snor uít de neus en struiken haar ín de oorschelpen. Maar ook rug-, schouder- en nekbeharing kan de oudere man opeens te veel worden. ,,We krijgen hier mannen'', zegt Martin, ,,die aanvankelijk alleen het haar op hun schouders willen laten weghalen, maar praat je verder met ze, dan blijkt dat ze ook een hekel hebben aan de beharing van hun flanken, nek en bovenarmen.''

Het zijn niet alleen blanke, Europese mannen die een kaalwens hebben. Ook Turkse en Noord-Afrikaanse mannen komen naar de kliniek. En, in tegenstelling tot wat menigeen misschien zou denken, het verlangen naar een gladde huid is niet voorbehouden aan homo's. ,,We krijgen hier mannen van alle geaardheden'', zegt Machgielse.

The Care Industry, met vestigingen in Amsterdam en 's-Hertogenbosch, werkt met `lichttherapie' (een soort laser) en bevestigt bovenstaande trend. ,,We zitten bomvol'', zegt Ilona Monsanto van The Care Industry, maar er zijn geen wachtlijsten. ,,We werken alle avonden en zondag ook''. Zo booming is de business geworden dat ze gaan uitbreiden. Bij Laser Aesthetics is wel een wachtlijst. In de kliniek belaseren vier mensen met een verpleegkundige opleiding – onder supervisie van een arts – zes dagen in de week de haarfollikels. Het `ontharingsproces' kan zich tot acht behandelingen uitstrekken en drieduizend euro kosten.

Laser Aesthetic, met vestigingen in Amstelveen, Breda, Nijmwegen en Groningen, werkt al sinds jaar en dag ook aan de omgekeerde weg: implanteren van haar. Machgielse geeft als voorbeeld de herbebossing van het ooit kale hoofd van voormalig bondscoach Dick Advocaat. Haar in neus en oren moet overigens met de schaar worden verwijderd. Laser en slijmvlies gaan niet samen.

    • Hans Moll