Gysi verlaat stadsbestuur van Berlijn

De Berlijnse stadsbestuurder en prominent PSD-politicus Gregor Gysi is gisteren onverwachts afgetreden. Hij was in opspraak gekomen wegens privégebruik van airmiles die hij op dienstvluchten verzamelde.

Het aftreden van het boegbeeld van de PDS betekent, zeven weken voor de Duitse parlementsverkiezingen, ,,een hele zware slag'' voor de partij, zei PDS-voorzitter Gabi Zimmer. De PDS, de partij die is voortgekomen uit de vroegere communistische partij in de DDR, vormt in de stad Berlijn sinds begin dit jaar een coalitie met de sociaal-democraten (SPD).

Gysi gaf eerder toe dat hij airmiles, die hij destijds als Bondsdaglid had verzameld, in strijd met de huisregels van het parlement voor privédoeleinden had aangewend. Het vergrijp werd hem door vrijwel niemand zwaar aangerekend. Ook verklaarde hij gisteren met het privégebruik van de `publieke' airmiles ,,beslist niets dramatisch, niets strafbaars'' te hebben gedaan. Maar hij tilde er zelf wel zwaar aan, omdat hij er als politicus ,,altijd grote waarde'' aan heeft gehecht ,,zich moreel foutloos te gedragen''. Hij zei ook geschrokken te zijn van de vanzelfsprekendheid waarmee hij de `publieke' airmiles als privilege was gaan beschouwen. Dat had hem ervan bewust gemaakt dat hij zich van zijn kiezers begon te vervreemden.

Gysi is het tweede slachtoffer in de airmileszaak, waarover het boulevardblad Bild sinds een week vrijwel dagelijks nieuwe onthullingen doet. Vorige week stapte Bondsdaglid Cem Özdemir van de Groenen op, mede nadat bekend was geworden dat hij bonusmiles die hij met vliegreizen voor zijn parlementaire werk had verzameld voor privévluchten had aangewend.

Gisteren meldde Bild dat ook minister Jürgen Trittin (Milieu) en staatssecretaris Ludger Volmer (Buitenlandse Zaken), beiden van de Groenen, en de Berlijnse CDU-politicus Günter Nooke, zich daaraan schuldig hadden gemaakt. Dit drietal heeft deze beschuldigingen tegengesproken. De SPD verweet het blad gisteren met zijn selectieve onthullingen campagne te voeren tegen de rood-groene coalitie van kanselier Gerhard Schröder en diens uitdager Edmund Stoiber van de conservatieve CDU/CSU in de kaart te spelen.

De informatie van Bild komt volgens Bondsdagvoorzitter Wolfgang Thierse van een lek bij luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Het presidium van de Bondsdag verzocht Lufthansa gisteren om een lijst met de namen van parlementariërs die privé hebben geprofiteerd van bonussen die zij met dienstvluchten hebben verzameld. Maar Lufthansa liet weten daar niets voor te voelen.