GROOT-BRITTANNIË

Edinburgh International Festival

Het Edinburgh Festival heeft een naam op te houden in de wereld van vooraanstaande festivals. En Edinburgh doet dat niet met louter grote namen of blockbuster programmering. Het Rotterdamse Ro Theater komt van 20-23 aug met Alize Zandwijk's adaptatie van Shakespeare's Macbeth, in het Nederlands! Vanaf 12 aug vindt de Engelse première plaats van The Girl on the sofa, een nieuw stuk van de Noorse schrijver John Fosse. Variety van Douglas Maxwell (12-15 aug) gaat over een groep Schotse variété artiesten in de dadagen van hun succes. En het verhaal The Blind van Maurice Maeterlinck is door de Canadese regisseur Denis Marleau getransformeerd tot baanbrekend video-theater.

Muziek & Opera

De Usher Hall en de Queen's Hall zijn de spil van het muziekprogramma van het Edinburgh Festival. Na introductie concerten van pianiste Joanna McGregor en Nederlandse cellist Pieter Wispelwey opent het programma officieel met het Te Deum van Berlioz onder leiding van Christoph von Dohnanyi op 11 augustus. Daarna onder andere Tjechishe strijkkwartet van het Janacek Kwartet, Faust Symphony van Liszt onder Gennadi Rozhdestvensky, pianisten Peter Donohoe en Martin Roscoe in Messiaen's Visions de L'Amen, twee opera's van Wagner, Parsifal onder Claudio Abbado en Siegfried door de Scottish Opera, Brittens' The Turn of the Screw en Oedipus Rex van Stravinsky.

Dans

De Japanse choreograaf Saburo Teshigawara laat in Edinburgh's première van Luminous KARAS negen dansers in een fosforiserende wereld bewegen. Fel licht stuitert van de muren waardoor geheizinnige shaduwen en reflecties onstaan (12-14 aug). De Franse kunstenaar Boris Charmatz brengt in Statuts dans samen met film en beeldende kunst. Onafhankelijk van elkaar gemaakt werk wordt één geheel, om te tonen dat grenzen tussen kunsten niet hoeven bestaan (17-22 aug). Choreografen Emio Greco en Pieter Scholten keren terug naar Edinburgh met twee nieuwe werken, Conjunto di Nero en Rimasto Orfano, waarin ze de wereld tussen waan en werkelijkheid in beeld brengen (16-20 aug). Verder Tchaikovsky's Zwanenmeer in een versie van Jan Fabre en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen (20-24 aug) en Indiase klassieke dans (24-26 aug).

Fringe

In de loop der jaren is het Fringe programma van het Edinburgh Festival zo uitgedijd dat het vele malen groter is dan het `officiele' deel. Fringe presenteert 20.000 voorstellingen die zonder selectie procedure van de festival leiding zijn geprogrammeerd. Jonge artiesten in experimenteel theater, dans, opera, kindervoorstellingen en muziek, en alles wat daar tussenin zit. Fringe is een explosie van culturele en artistieke expressie, op straat, in het café, in het park en verder in alle zalen en zaaltjes die Edinburgh ter beschikking heeft. 4 t/m 26 aug Edinburgh Fringe, 0044-1312260000 & www.edfringe.com

Watch this space

Op de zuidoever van de Theems tussen het Millenium Whel en de Tate Modern, is deze zomer van alles te doen. Watch this Space is het gratis buitenprogramma van het National Theatre: maandag t/m woensdag rond 18u, donderdag & vrijdag om 11 en 18u, en zaterdag de hele dag door. Zang en dans, comedie, circus acts, theater, allerlei soorten bands, Robin Hood in Comedia dell'Arte versie, poppentheater en acrobatiek. Bij de buren in de Royal Festival Hall is het dagelijkse zomerprogragramma Free summer on the South Bank een groot dansfeest: presentaties, workshops en concerten waarbij iedereen mag/moet meedansen. T/m 24 aug Watch this Space van The National Theatre, 0044-2074523400 & www.nationaltheatre.org.uk. T/m 18 aug Free summer on the South Bank, 0044-2079604242 & www.rfh.org.uk

En verder

Matisse Picasso, Tate Modern, 0044-2078878008 & www.tate.org.uk. t/m 18 aug. Inspired by Italy: Dutch Landscape Painting, Dulwich Picture Gallery, 0044-2086935242 & ww.dulwichpicturegallery.org.uk. T/m 26 aug.Gilbert & George, Serpentine Gallery, 0044-2072981515 & www.serpentinegallery.org. t/m 1 sept. Fabric of Vision, National Gallery, 0044-207747 2885 & www.nationalgallery.org.uk. t/m 8 sept.