FRANKRIJK

Merce Cunningham

Zonder de Amerikaanse choreograaf Merce Cunningham (1919) zou het moderne ballet misschien niet bestaan. In ieder geval zou het niet zijn wat het nu is. Cunningham heeft het zijn basissen gegeven en zet zijn onderzoekingen voort met `de ruimte' als inspiratiebron. Hij baseert zich daarvoor op de formule van Einstein: ,,Er is geen vast punt in de ruimte'. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van zijn gezelschap, de Merce Cunningham Dance Company, schiep hij in het kader van het festival Paris Quartier d'été een speciaal Event aangepast aan de ruimte vol architectonische contrasten van de Cour d'Orléans van het Palais Royal. Event wordt opgevolgd door How to pass, kick, fall and run? (1965) op muziek en citaten van John Cage.

Merce Cunningham Dance Company, 12 t/m 14 Aug om 22u in de Cour d'Orléans van het Palais Royal te Parijs, entrée place Colette, inl 0033-144949800 en www.quartierdete.com

Botero

Na les Baigneuses van Picasso, onthaalt het Palais des Arts van de Bretonse badplaats Dinard nu de Colombiaanse schilder en beeldhouwer Fernando Botero (1932) wiens werk, beïnvloed door de pop art, `prototypen' uit het maatschappelijke en politieke leven te zien geeft: mensen met sterk opgeblazen lichaamsvormen, die iets karikaturaals hebben en waarachter zijn maatschappijkritiek schuil gaat. De expositie toont 45 doeken, 20 tekeningen en 16 bronzen sculpturen uit de laatste 30 jaar die voor het grootste gedeelte niet eerder vertoond werden. Een goed idee: de mollige schepsels van de Colombiaan ontnemen zonder enige twijfel elk complex aan de zomergasten in badpak.

Botero, dag 10-19u t/m 23 sept in het Palais des Arts in Dinard, inl 0033-233190810.

Speelgoed

Sinds een eeuw worden de speelgoedkisten van de familie de Rohan met elke generatie verrijkt met een nieuwe buit: poppen met rode wangetjes gekocht door de achtergrootmoeder Herminie in de jaren 1900, celluloid babypoppen, pluchen knuffeldieren, model Dinky Toys, porseleinen poppenserviesjes, gezelschapsspelen. Van Babar t/m Barbie, van de onverslijtbare Lego t/m de huidige Transformers, het Musée de Poupée van Josselin exposeert zijn familieschatten. Een vertederende blik op de culturele en sociale ontwikkelingen in de XXe eeuw.

Cinq générations de jouets, dag 10-19u t/m eind aug in het Musée de Poupées van Josselin (Morbihan: Bretagne), inl 0033-297223645.

Château de Haroué

Op reis door Lotharingen (la Lorraine) bewonderen jaarlijks 20.000 toeristen het Château de Haroué. Dit werd in 1720 gebouwd door architect Germain Boffrand, neef van Mansart, voor de prins de Beauvau-Craon, jeugdvriend van de graaf Léopold de Lorraine. De majestueuze klassieke architectuur van het Château, dat vanaf het begin in dezelfde familie bleef, herbergt een weelderig familie meubilair waarvan de meeste stukken de stempel van beroemde meubelmakers dragen.

Deze zomer is er in het kasteel de expositie La renaissance de l'art de vivre russe. Deze weerspiegelt de terugkeer in Rusland, na de sovjetonderdrukking, van de traditionele kunst en de tradities. Edelsmeedkunst, juwelierskunst, ivoor, kristal, porselein, brons en borduurwerk.

Renaissance de l'art de vivre russe, t/m 28 sept, dag 10-12 en 14-18u in het château de Haroué in Haroué (Meurthe-et-Moselle : Lorraine), inl 0033-383524014).

Jazz

Na Vienne en Nice is het nu de beurt aan Marciac om de jazzliefhebbers te onthalen. Onder een enorme tent, opgesteld op het rugbyterrein van dit dorp in Gers, dat de ontvangstplaats is geworden van een van de grootste jazzfestivals ter wereld, kan men dit jaar maar liefst naar 32 concerten luisteren. Namen van sterren: Shirley Horne Trio, Charles Lloyd, The Joe Zawinul Syndicate, McCoy Tyner, Buddy Guy, Wynton Marsalis, Brad Mehldau, Dee Dee Bridgewater, Kenny Barron. En voor het eerst, ook de avant-garde: Dave Douglas Quintet, Ornette Coleman en de Latinos: Ray Barretto & New World Spirit, Omar Sosa.

Jazz in Marciac (Gers: Haute-Pyrénées), 1 t/m 15 Aug, reserv 0033-825088230, inl 0033-562093198 en www.marciac.com

En verder

Festival de Cinéma en Plein Air t/m 25 aug dag om 22u op de Prairie du Triangle van het Parc de La Villette (0033-140037575 en www.villette.com).