EU botst met België over fluor

België loopt het risico in strijd te handelen met toekomstige Europese regelgeving, indien het fluor als voedingssupplement gaat verbieden. Deze waarschuwing heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren geuit naar aanleiding van een aankondiging van de Belgische minister Magda Aelvoet (Volksgezondheid).

Volgend jaar juli wordt een nieuwe EU-richtlijn van kracht over voedingssupplementen, waarbij fluor is genoemd in een lijst van additieven die zijn toegelaten. De lijst, waarop ook vitaminen en mineralen staan, is door de EU-lidstaten goedgekeurd na aanbevelingen van deskundigen.

Minister Aelvoet kondigde deze week aan fluor in onder meer tabletten en kauwgom binnenkrot te zullen verbieden wegens schadelijke gevolgen voor de gezondheid en met name het zenuwstelsel. België zou daarmee het eerste land zijn dat tot een dergelijk vebod overgaat. Aelvoet wil dat fluortabletten alleen nog op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn. Zij trok ook de gunstige werking van fluor tegen tandbederf in twijfel. Maar zij kan fluortandpasta niet verbieden, omdat deze onder cosmetica valt waarvoor nu al Europese regels gelden, wat op dit moment nog niet het geval is voor voedingssupplementen.

De woordvoerder van minister Aelvoet zei vanmorgen dat in de discussie over de EU-richtlijn nog niet is gesproken over toelaatbare hoeveelheden. ,,Dat geldt ook voor fluor. Er is dus nog wat te bedisselen'', aldus de woordvoerder. In een persverklaring heet het dat Aelvoets besluit een ,,katalysator'' zal zijn voor de Europese discussie.

Aelvoet zei eerder deze week een verbod op fluor in voeding te baseren op een advies van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. Maar die adviseerde in 1995 juist kinderen tot 12 jaar extra fluoride te geven en boven die leeftijd fluorhoudende tandpasta te gebruiken. Dat advies werd twee jaar geleden vrijwel ongewijzigd herbevestigd.