EN VERDER

Zomerfestival Haarlem

Vandaag begint het vierdaagse Zomerfestival Haarlem Leeft. Onderdeel van het festival is het culinair festijn op de Grote Markt. Koks van een groot aantal restaurants maken verrassende gerechten waaruit de bezoekers voor €7 per gang een menu kunnen samenstellen. In de Prinsenhof, de hortus van het Stedelijk Gymnasium) a.d. Jaccobijnenstraat is de koffie- en theetuin waar activiteiten worden gehouden, zoals de Stokpaardenrace. Op het Prinsenhof is er een teken- en schilderdag waar kunstenaars en hobbyisten tekeningen en schilderijen maken. Verder is er nog een Bierwatervatenbootrace em een Snuffelmarkt en kunstmarkt aan het Donkere Spaarne.

Zomerfestival Haarlem, 1, 2, 3 en 4 aug. Inl Stichting Haarlem Leeft, 023-5424335.

Sneekweek

Van 3 tot en met 8 augustus wordt in het Sneekermeer voor de 67ste maal de Sneekweek georganiseerd. Aan dit grootste binnenwater zeilevenement van Europa doet dit jaar voor het eerst de J22 klasse mee en de Laser Radial is uitgebreid met een aparte damesklasse. Traditioneel is de Splash, dit jaar met 138 boten, de grootste klasse. Ook groot is de Randmeerklasse die 39 boten heeft ingeschreven. De J22 is naar verwachting een sterke concurrentie van de Yngling. Een van de topattracties op de Sneekweek is het teamzeilen in de Regenboog tussen het gewest Holland en Friesland. Van elk landsdeel komen vijf schepen aan de start.

Sneekweek van 3 t/m 8 aug. Starteiland (te bereiken met het pontje). Wedstrijden beginnen elke dag om 10u en eindigen omstreeks 16u. Inl www.sneekweek.nl

Duivenvoorde

Deze zomer schenkt kasteel Duivenvoorde aandacht aan het vermeende Romeinse fort Brittenburg bij Katwijk. Jan van Wassenaer, de ambachtsheer van Katwijk en eerste eigenaar van het buiten Duivenvoorde, liet de funderingen van Brittenburg in 1520 afgraven. Hij nam de gevonden voorwerpen mee naar zijn huis in Den Haag en liet twee Romeinse gedenkstenen inmetselen in het voorhuis van Duivenvoorde. Op de tentoonstelling zijn behalve gravures, prenten en schilderijen van de Brittenburg ook vondsten uit andere musea te zien.

In de ban van Brittenburg, Kasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten. Rondleidingen di t/m za 14 en 15u30. Ma en zo dicht. Entree €4,50, t/m 16 jr 2,50. Inl 071-5613752.

Fietsen in Bergen

Rondom de tentoonstelling Noord-Hollands Expressionisme en de schilders van de Bergense School in het Stedelijk Museum Alkmaar, zijn twee fietsroutes ontwikkeld. De tochten voeren langs de schilderachtige plekken die als inspiratiebron hebben gediend voor kunstenaars als Charley Toorop, Leo Gestel en Gerrit van Blaaderen. De ene route begint bij in Alkmaar bij het Stedelijk Museum, waar alvorens aan de tocht te beginnen het werk van de Bergense schilders kan worden bekeken. De andere tocht start bij Museum Kranenburgh in Bergen, waar een overzichtstentoonstelling van het werk van Leo Gestel wordt gehouden.

Schilders van de Bergense School in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, Alkmaar. Di t/m vrij 10-17u, za zo 13-17u. Entree €3,40. MJK gratis. Inl 072-5110737. Routekaart €2.

Deventer boekenmarkt

Op zondag 4 augustus, een dag na de Poëziemanifestatie Het Tuinfeest, wordt in Deventer de grootste boekenmarkt van Europa gehouden: de Deventer Boekenmarkt met circa 850 kramen.

Deventer Boekenmarkt. Zondag 4 aug 10-18u in het centrum van Deventer.

Op stap in Overijssel

In de zomermaanden organiseert Landschap Overijssel wekelijks rondwandelingen onder begeleiding van een Natuurgids. Bijvoorbeeld door het Wierdense Veld in Nijverdal, een hoogveengebied van 440 ha (laarzen mee). Een andere begeleide route voert over de Lemelerberg, een uitgestrekt heidegebied.

Op stap met Landschap Overijssel, diverse data. Inl 0529-401731 if www.landschapoverijssel.nl

Kerken Kijken in Utrecht

Nog tot en met 14 september zijn in de oude binnenstad van Utrecht elf monumentale binnenstadskerken te bezichtigen. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Kerken Kijken Utrecht is er een Routegids uitgegeven met achtergrondinformatie over historie en bouwkunst van de deelnemende kerken. Er zijn ook diverse rondleidingen georganiseerd o.l.v. van kunsthistorica Lwellyn Bogaerts.

Kerken Kijken in Utrecht. Gids à €2,50 te koop bij RonDom, Domplein 9 Utrecht. Inl 030-2333036 of www.kerkenkijken.nl

Tuinen Spaensweerd

Voor de laatste maal dit jaar zijn 3 en 4 augustus de tuinen rondom de historische buitenplaats Spaensweerd geopend. Er zijn diverse tuinstijlen te zien. De van oorsprong Franse tuin is in 1835 omgevormd in de Engelse landschapsstijl. Later zijn er andere vormen en borders aan toegevoegd.

Open dagen Spaensweerd. Za 3 en zo 4 aug 11-17u. Entree €3,50. Inl 0575-561104 of www.spaensweerd.nl