BEELDENTUINEN

Beeldentuin Dehullu

Deze tuin in Gees behoort tot de grootste beeldenparken in Nederland. De `tuin' beslaat een oppervlakte van maar liefst zeven hectare in een verder vlak Drents akkerlandschap. De tuin is met zorg ontworpen door de eigenaar, met de cirkelvorm als een zich herhalend basispatroon: grote en kleine vijvers, boompartijen en cirkelvormige hagen. De beplanting wordt elk jaar veranderd, verbeterd of aangepast, maar grassen en hosta's voeren de boventoon. Onder de exposerende kunstenaars zijn Evert den Hartog (bronzen poema), Hetty Heyster (rode bronzen buffel), Peter Hiemstra (keramiek tafelschap). Van de Israelische Benzi Mazliah staat er een engel van betonmortel. Klein werk van de exposanten is te vinden in de de grote binnengalerie.

T/m 29 sept. Wo t/m zo 13-17u. Groepen (v.a. 30 pers) op afspraak. Entree €4. Tot 10 jaar €3. Seizoenkaart € 10. Cat €4,50. Electroscooters beschikbaar. Inl 0524-58241 of www.dehullu-gees.nl

Nikh

(Grieks voor `overwinning') is de naam van een kleine, maar kwalitatief goede galerie/beeldentuin in Tilburg die verwijst naar de Nikè van Samotrace, het beroemde beeld in het Louvre van Parijs. Galeriehouder H. Hopman richt zich vooral op Nederlandse kunstenaars die zich in het verleden hebben bewezen: Francesca Zijlstra, Ada van Wonderen, Eric Claus. Alleen bij uitzondering koopt hij buitenlands werk aan, zoals dat van de Israëlische beeldhouwer Benzi Mazliah. Ook deze zomer is er weer veel moois te zien en wie wil krijgt advies van Hopman bij het uitzoeken van een mooie plek voor zijn of haar nieuwe aankoop.

NIKH, Bredaseweg 422, Tilburg, 013-5900651. Open van do t/m zo van 14-18u en op afspraak.

Groeneveld

Beeldenpark Groeneveld, aan de rand van Almelo, staat op naam van de Tibetaans boeddhiste Marie-Louise Kersbergen. Die levensfilosofie is terug te vinden in de architectuur van de tuin, die 3 ha beslaat. De `mandala' van rozen die Kersbergen ruim tien jaar geleden liet aanleggen, moet leiden tot inwendige beschouwing bij de bezoeker. Ook veel beeldhouwerken zijn contemplatief, met hier en daar een humoristische noot. Tot 1 okt kan onder meer werk van Jürgen Ebert, Annetje van Verseveld en Karel Gomes worden bezichtigd.

Galerie & Skulpturenpark Groeneveld, Groeneveldseweg 8, Almelo, 0546-818111. Open van wo t/m za en elke eerste zo van de maand, van 13-17u.

Maya Wildevuur

Op het prachtige landgoed Hiemstrastate, nabij het Drentse plaatsje Hooghalen, openden Philip Wildevuur en Pascalle Verhees in 1984 een galerie-annex-beelden tuin voor figuratieve kunst. In de maanden juli en augustus vormt hun uitgestrekte achtertuin het decor voor de jaarlijkse expositie `Beelden van formaat'. Deze zomer kunnen onder meer werken van de kunstenaars Renee van Leusden, Marianne Houtkamp en Marinus Klap worden bezichtigd. Het terras van de aanpalende theeschenkerij `Carpe Diem' biedt een mooi uitzicht over de ruime collectie.

Galerie Maya Wildevuur, Hiemstrastate, Zwiggelterweg 4, Hooghalen, 0593-592411. Open vr, za, zo 12-18u.

Plaswijck

In het Plaswijckpark in Rotterdam heeft galerie Smelik & Stokking in het nieuwe rosarium een beeldentuin ingericht. Wie de beelden van dichtbij wil bekijken moet niet bang zijn voor een beetje ganzenpoep onder de zolen, want de dieren staan als levende standbeelden in het rosarium. Bij de ingang staan twee vrolijke bolle figuren van Odile Kinart. In totaal zijn er van een tiental kunstenaars circa 60 – vooral bronzen – beelden opgesteld, waaronder twee ranke gestaltes van Ada Stel op stelten, een struisvogel van Peter Kortekaas en koppeltjeduikelende ronde dames van van Lia van Vlugt.

Beeldentuin Plaswijckpark, Ringdijk 20, Rotterdam. Entree €7 (is eveneens entree voor het hele park) Inl www.plaswijckpark.nl

Interart

De beeldentuin Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven.

Zeventig beeldhouwers uit binnen- en buitenland hebben hun naam verbonden aan de beeldentuin, onder wie zeker niet de minsten.

Galeriehouders Dick en Astrid Rakhorst staan bekend om hun selectieve aankoopbeleid, en blijven hun protégés vaak jarenlang trouw. Deze zomer komt er een solo-expositie van de Limburgse beeldhouwer Jos Dirix (24 augustus t/m 13 oktober).

Interart beeldentuin, Gouveneursweg 6c, Heeswijk, 0413-293328. Open van do t/m zo, van 13-17u. van 13-17u.

Kröller-Müller

De laatste jaren klonk steeds vaker het verwijt dat het op de Hoge Veluwe gelegen museum Kröller-Müller zou zijn ingedut. Ook de aangrenzende beeldentuin – ooit het walhalla van de Nederlandse beeldhouwkunst – zou zijn status niet meer waarmaken. Daar moest iets aan gedaan worden, erkende ook conservator/adjunct-directeur Piet de Jonge. Na een lange periode van reconstructie en vernieuwing is een van Europa's grootste beeldentuinen weer open. Beelden zijn opgeknapt, verplaatst of opnieuw uitgevoerd. Ook kocht het museum nieuwe objecten aan en is de tuin met 4 ha uitgebreid.

Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo, 0318-591241. Open van di t/m zo, 10-16u30.