AH bereid tot verkoop MPA-vlees

Albert Heijn is bereid in de supermarkten varkensvlees te verkopen van dieren die met groeihormoon MPA vervuild voedsel hebben gegeten. Voorwaarde is wel dat het vlees aantoonbaar vrij is van het verboden hormoon.

In een fax aan de Dierenbescherming nuanceert Albert Heijn het standpunt van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat geen vlees op de Nederlandse markt wil brengen dat is afgekeurd door de Europese Unie (EU).

De EU eist dat alle varkens stuk voor stuk worden getest, maar hoofd kwaliteit S. Hertzberger van Albert Heijn schrijft in de fax: ,,Volgens Albert Heijn is een statistisch juiste steekproef met hoge waarschijnlijkheid voldoende omdat varkens binnen één bedrijf voer toegediend krijgen, afkomstig van dezelfde partij van een bepaalde leverancier.''

Maandag startte de Dierenbescherming een campagne tegen het besluit om 50.000 met MPA besmette varkens te ruimen. Zo werd advertentieruimte op de voorpagina van landelijke dagbladen en riep op tot het sturen van e-mails aan het CBL.

Inmiddels zijn 1.456 e-mails verstuurd. Een woordvoerder van de Dierenbescherming zegt: ,,Het is geen toeval dat het bedrijf na onze actie tot deze beslissing komt.'' Volgens een woordvoerder van Albert Heijn heeft de actie van de Dierenbescherming echter weinig invloed gehad. ,,Wij wijken niet af van wat we altijd al zeiden. Deze discussie voerden wij zelf al enige dagen.''

Het CBL meldt in een reactie dat over het standpunt van Albert Heijn te praten valt. Afspraken tussen de lidstaten van de EU maken het onmogelijk om het vlees op de markt toe te laten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.

De Consumentenbond steunt het besluit van Albert Heijn. ,,Wij verwachten dat er goed wordt getest.''