Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Zuid-Afrika verdeeld over resultaten van de G8-top

Het einde van een tijdperk? Een nieuw begin? De reacties in Zuid-Afrika op de top van de zeven rijkste industrielanden en Rusland, die donderdag een ontwikkelingsplan voor Afrika omarmde, zijn doortrokken van twijfel. De G8 reageerde op een initiatief van Afrikaanse leiders: New Partership voor Africa's Development (NEPAD). Ze betuigden hun steun maar deden weinig concrete toezeggingen.

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki noemt de conferentie van Kanasaskis een ,,beslissend moment in de evolutie van Afrika''. Zoals elke vrijdag zette hij gisteren zijn hersenspinsels over de gebeurtenissen van de afgelopen week op papier in ANC Today, het vlugschrift van het regerende Afrikaans Nationaal Congres. ,,Historisch gezien betekent dit het einde van het tijdperk van kolonialisme en neokolonialisme.''

Mbeki maakt de vergelijking met de conferentie van Berlijn waar in 1885 de Europese machten de Afrikaanse taart onderling verdeelden, in afwezigheid van de vertegenwoordigers van het volk dat ze koloniseerden. ,,Het partnerschap tussen Europa en Afrika werd een partnerschap tussen meester en bediende.'' Op de G8-top is volgens Mbeki met die traditie gebroken omdat beslissingen over Afrika nu mét Afrikanen aan tafel zijn genomen.

De broer van de president, Moeletsi Mbeki, politiek analist, zag de afgelopen week eerder het tegenovergestelde gebeuren in Canada. ,,Op de bijeenkomst van de G8 hebben de Afrikaanse leiders het mislukken van hun eigen beleid toegegeven. Ze roepen de hulp in van het westen.'' Het mogelijk succes van Nepad zit volgens Moeletsi Mbeki niet in de hoeveelheid geld die de grootste industrielanden aan Afrika hebben toegezegd. ,,Het hangt allemaal af van de manier waarop het geld wordt verdeeld. In het verleden hebben we al gezien dat Afrikaanse landen vaak de capaciteit missen om goed te besteden wat ze krijgen.''

Volgens onderzoeker Ross Herbert van het South African Institute for African Relations zijn de Afrikaanse landen er niet in geslaagd het westerse wantrouwen weg te nemen tegen de Afrikaanse traditie van geldverspilling. Het welslagen van NEPAD hangt volgens hem niet af van de beloften van de rijke landen. ,,Het gaat erom dat Afrikaanse leiders zich houden aan goed bestuur.''