Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Xerox gaf 2 miljard te veel omzet op

Na telecombedrijf Worldcom zal kopieer- en printerfabrikant Xerox eveneens resulaten over de afgelopen jaren neerwaarts bijstellen. De Amerikaanse onderneming heeft volgens een woordvoerder over een periode van vijf jaar 2 miljard dollar meer omzet geboekt dan men in feit haalde.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zegt dat het zelfs om een `extra omzet' van 6 miljard dollar gaat. Xerox wil op dat bericht niet reageren.

In april dit jaar kreeg Xerox, een concurrent van het Nederlandse Océ, al een ongekend hoge boete van 10 miljoen dollar van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. DE SEC ontdekte dat Xerox tussen 1997 en 2000 3 miljard dollar teveel aan omzet in de boeken had opgenomen. Nu komt daar nog eens 2 miljard dollar bij. Xerox behoorde in de Verenigde Staten lange tijd tot de bedrijven die als het meest betrouwbaar werden gezien.

Het is binnen een week de tweede grote affaire in het Amerikaanse bedrijfsleven waarbij op grote schaal is gesjoemeld met cijfers van beursgenoteerde bedrijven. Afgelopen dinsdagavond werd bekend dat telecombedrijf Worldcom voor 4 miljard dollar heeft gefraudeerd. Dit bedrag werd opgevoerd als investeringen maar bleken kosten te zijn.

De SEC heeft geëist dat Worldcom uiterlijk maandag gedetailleerde informatie verstrekt over de wijze waarop Worldcom beleggers om de tuin heeft geleid.

Naast Worldcom en Xerox zijn er de laatste tijd een groot aantal schandalen aan het licht gekomen waar `cijfermanagement' plaatsvond. De failliete energiehandelaar Enron is het bekendste voorbeeld. Maar ook telecombedrijf Global Crossing ging ten onder aan dubieuze boekhoudmethoden. Zonder uitzondering zijn al deze bedrijven Amerikaans.

De accountant van Xerox is sinds oktober vorig jaar PricewaterhouseCoopers. Voor die tijd werden de boeken van de kopieer- en printerfabrikant gecontroleerd door KPMG. Eerder werd bekend dat de SEC ook onderzoek verricht naar de rol van KPMG toen het nog de accountant van Xerox was.