Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

WK-voetbal 1

Met het artikel `Elektronica moet voetbal eerlijker maken' van Robert Bonte-Friedheim (NRC Handelsblad, 25 juni), ben ik het op hoofdlijnen eens.

De financiële en economische belangen bij voetbal WK's, EK's en voorrondes zijn zo enorm dat deze niet alleen op de schouders van de, naar ik aanneem, onpartijdige scheidsrechters mogen rusten.

Robert Bonte-Friedheim noemt de Amerikaanse sporten basketbal, ijshockey en American football als voorbeeld van sporten die de elektronische hulpmiddelen al hebben ingevoerd of dat zullen gaan doen. Ik zou hier de wereldsport cricket ook bij willen noemen. De I.C.C., de wereldcricket-organisatie, maakt al een jaar of tien met heel veel succes gebruik van camera's om de scheidsrechters behulpzaam te zijn bij hun beslissingen. Deze hulpmiddelen zijn door de spelers en de scheidsrechters algemeen aanvaard en leveren geen enkele discussie op. Ook bij cricket kan het menselijk oog niet zien wat camera's wel kunnen waarnemen. Een scheidsrechter die een spoor van twijfel heeft bij het nemen van een belangrijke beslissing, vraagt aan de derde scheidsrechter om naar de beelden te kijken. Tien seconden later kan de juiste beslissing worden genomen. Het spel wordt er niet door vertraagd. Cricket wordt door leken als een enigszins oubollige sport gezien waar thee gedronken wordt en de toeschouwers in ligstoelen langs het veld zitten, maar op het gebied van elektronische hulpmiddelen is de sport echter iedereen ver vooruit.

Bij het komende WK voor de cricketers, waar Nederland zich voor gekwalificeerd heeft, zullen er geen discussies ontstaan over scheidsrechterlijke beslissingen terwijl de belangen vergelijkbaar zijn met die van het voetbal.