Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Wereldkampioen?

Duitsland en Brazilië spelen morgen in het Japanse Yokohama de finale van het WK voetbal. Wie wordt wereldkampioen?

Ton Pronk, scout Ajax en kenner van het Zuid-Amerikaanse voetbal: ,,Brazilië heeft individueel gezien de betere spelers. Rivaldo en Ronaldo kunnen het verschil maken. Duitsland heeft het beste collectief, die ploeg speelt als een team. Brazilië kan putten uit een enorm arsenaal aan topspelers, het land barst van het voetbaltalent. Toch houd ik een slag om de arm, want de Duitsers hebben een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit. Het WK staat tot nu toe bol van de verrassingen. Daarom zou het toernooi passend kunnen worden afgesloten met een Duitse zege. Het is een cliché, maar je weet pas of je van Duitsers gewonnen hebt als je na afloop weer in de kleedkamer zit.''

Jupp Heynckes, Duitse trainer van Athletic de Bilbao en oud-international: ,,Iedereen denkt dat Brazilië de wereldtitel wint, juist daarom zou ik er niet van opkijken als Duitsland voor een stunt zorgt. Het Duitse elftal is een degelijke ploeg met een zeer goede doelman en een aanvaller die doelpunten kan maken. Ons grootste probleem is het ontbreken van Ballack. Misschien dat de ploeg door zijn wegvallen nóg geconcentreerder te werk gaat. Rivaldo en Ronaldo zullen kort gedekt moeten worden, anders hebben we een probleem. Een WK-finale blijft een aparte gebeurtenis, de winnaar staat nooit bij voorbaat vast.''

Piet de Visser, scout PSV en kenner van het Zuid-Amerikaanse voetbal: ,,Mijn hart zegt dat Brazilië de wereldtitel wint. Maar als ik het een en ander op zakelijk wijze tegen elkaar afweeg, bestaat er een mogelijkheid dat Duitsland de finale wint. Het is te hopen dat de wedstrijd snel wordt opengebroken met een Braziliaans doelpunt, want anders kan het nog een heel vervelend duel worden. Dan speculeren de Duitsers waarschijnlijk op een gelijkspel en krijgen we na de verlenging een strafschoppenserie. Duitsland en Brazilië spelen hetzelfde systeem, daardoor zal Brazilië verdedigend nauwelijks in de problemen komen. Dat is gunstig, want dan kunnen Ronaldo en Rivaldo hun klasse etaleren en zal Brazilië winnen.''

Arie van Lent, Nederlandse voetballer bij Borussia Mönchengladbach: ,,Normaal gesproken wint Brazilië, maar het blijft natuurlijk wél een WK-finale. Natuurlijk is Duitsland gehandicapt vanwege het ontbreken van Ballack, maar in de wedstrijd tegen Zuid-Korea liet de ploeg zien als een hecht collectief te kunnen spelen. Als de stand lang gelijk blijft, kunnen de Brazilianen zenuwachtig worden. Duitsland is in elk geval in staat om te wachten op die éne counter. Bovendien kunnen de Duitsers best aardig meevoetballen.''

Paul Breitner, Duitse oud-international en wereldkampioen in 1974 op de Duitse tv-zender SAT1: ,,Uiteraard zullen de meeste voetballiefhebbers hopen dat Brazilië wereldkampioen wordt. Die ploeg spreekt met sterren als Rivaldo, Ronaldo en Roberto Carlos tot de verbeelding. Brazilië zal zich de grote favoriet voelen. Onze kansen liggen daarom in het uitbuiten van de rol van underdog. Het is belangrijk de eerste tien, vijftien minuten ongeschonden door te komen. Met Kahn hebben we in elk geval de beste doelman van de wereld. Als we gedisciplineerd spelen en op de juiste momenten durven aan te vallen, kunnen we zomaar wereldkampioen worden. Ofschoon Ballack onmisbaar is, kan de Mannschaft ook zonder hem Brazilië verslaan. We moeten onze typische kwaliteiten tonen: kracht, inzet en mentaliteit.''

John Rep, oud-international: ,,Duitsland heeft een zeer gedisciplineerde ploeg met weinig uitblinkers. Kahn is een fantastische doelman en Ballack een middenvelder met meerwaarde. Ofschoon de Duitsers nooit onderschat mogen worden, kan het gemis van Ballack weleens de nekslag zijn. Brazilië heeft individueel gezien de betere spelers. Als de Brazilianen in een hoog tempo gaan aanvallen, zijn ze moeilijk te stoppen. Ze hebben zóveel goede spelers: de opkomende backs Cafú en Roberto Carlos spelen soms als aanvallers, terwijl Ronaldinho een verdediging kan openrijten. Rivaldo en Ronaldo fungeren dan als afmakers. Duitsland zal wel op de counter gaan spelen. Het wordt een interessante wedstrijd, met Brazilië als uiteindelijke winnaar.''