`We zitten de boel hier gezellig te lijmen'

Fractielid Gerard van As van de LPF denkt dat bestuursleden John Dost en Peter Langendam maar het best een erebaantje kunnen krijgen bij de partij. Dan is de ruzie opgelost. Maar John Dost piekert er niet over om te vertrekken.

LPF-lid Ruud Both rijdt zijn donkerblauwe Ford Mondeo het parkeerterrein van kantoorgebouw de Spaanse Kubus op en zet hem naast de zilvergrijze Mercedes S500 van LPF-vicevoorzitter John Dost. Het is vrijdagavond, half negen.

Ruud Both wil snel naar binnen lopen, maar de deuren zijn dicht en de bewaker loopt net zijn ronde. Ruud Both staat klem tussen vijf journalisten, de ploeg van het NOS-Journaal komt ook aanrennen. Binnen zit John Dost al urenlang te praten met LPF-fractielid Gerard van As en er is nog geen woord naar buiten gelekt. Ruud Both móet wat zeggen. ,,Ik was even gaan sporten'', zegt hij. ,,Maar John belde me, hij wilde dat ik terugkwam.'' Hij spreekt van openingen die geforceerd moeten worden, van juridische adviezen die er nog niet zijn.

John Dost en Gerard van As proberen de ruzie tussen fractie en bestuur bij te leggen. De fractie wil dat het oude bestuur van de LPF plaats maakt voor een nieuw bestuur. Maar het oude bestuur verdomt dat. Het oude bestuur, oprichters van de LPF kort nadat lijsttrekker Pim Fortuyn uit Leefbaar Nederland was gezet, vindt het nieuwe bestuur `een stelletje bejaarden' dat zich nu al net zo gedraagt als `die hele Haagse kliek'. De fractie vindt dat het oude bestuur er financieel en organisatorisch een rotzooi van maakt. ,,En nou zitten we de boel gezellig te lijmen'', zegt John Dost door zijn mobiele telefoon als hij die toevallig een keer opneemt. ,,Maar we gaan het niet laat maken hoor. Ik ben morgen dertig jaar getrouwd, ik had dus allang thuis moeten zijn.''

Ze zijn net zichtbaar achter de witte lamellen van het vergaderzaaltje op de begane grond van de Spaanse Kubus, midden op het industrieterrein de Spaanse Polder in Rotterdam. Het kantoorgebouw is van John Dost, hij verhuurt drie verdiepingen aan zijn partij.

Gerard van As zit tegenover Ruud Both en John Dost. Ruud Both – niet zomaar een lid van de LPF, maar een `boos en verontrust lid' – loopt af en toe weg. Maar zijn bewegingen zijn rustig. Ook de andere twee mannen gedragen zich kalm. Ze zwaaien af en toe naar de fotograaf buiten.

Even na tien uur mag de pers naar binnen. Ruud Both doet de deur open. John Dost zegt dat hij kort zal zijn. Híj gaat niks zeggen er komt een verklaring van Gerard van As, de financiële man van de fractie. Gerard van As, kringen onder zijn ogen, zegt dat er `puur informeel' geprobeerd is om tot een vergelijk te komen. Nee, dat vergelijk is er nog niet, maar maandag gaan ze verder. Hij praat over de diagnose die nu gesteld moet worden, daarna komt pas de therapie. Hij belooft `volledige openheid' over de boekhouding van de LPF, en hij gaat ervan uit dat de partij woensdag, na de ledenvergadering `eensgezind' verder zal kunnen. Met John Dost en Peter Langendam als een soort erebestuursleden, nadat ze hun vertrouwen hebben uitgesproken in een nieuw bestuur. En dat nieuwe bestuur zal dan heel snel een professionele partijorganisatie opzetten. ,,Het is'', zegt van As, ,,allemaal heel persoonlijk en emotioneel''.

Op dat moment gaat John Dost voor Gerard van As staan en zegt dat `we nu gaan stoppen'. Nee, zegt hij, hij gaat zelf nog steeds niks zeggen. Behalve dan dat het een `heel plezierig gesprek' was met Gerard van As. En ja, hij is erg geschrokken van de ruzie. Hij had nooit gedacht dat het in zijn partij zo ver zou komen. Hij duwt met zijn armen de foto- en televisiecamera's weg en loopt naar achteren tot hij met zijn rug tegen de wand van het vergaderzaaltje staat. Er wordt gevraagd of hij ruimte gaat maken voor een nieuw bestuur. ,,Voor een écht bestuur zal ik ruimte maken'', zegt hij. ,,Niet voor de mensen die nu in het bestuur willen.'' En gaat hij zich kandidaat stellen voor het nieuwe bestuur? ,,Geen sprake van'', zegt hij. ,,Ik hoef me niet kandidaat te stellen. Ik ben de vicevoorzitter.'' Dus hij gaat niet weg? Dost aarzelt, hij kijkt naar links en naar rechts. Zegt dan dat hij van de leden het vertrouwen zal vragen. En `dat zal hij zeker krijgen', want de leden weten dat híj het gedachtengoed van Pim vertegenwoordigt.

Over Peter Langendam praat John Dost niet. Langendam is net als hij ondernemer en mede-oprichter van de LPF. Met hem kreeg hij na de moord op Pim Fortuyn ruzie omdat ze allebei voorzitter wilden worden. Langendam is er niet bij. Hij is in Frankrijk – aan het golfen.